De Standaard

Girlpower in de barok

Multitalen­t Michaelina Wautier was de artistieke dochter die Rubens zich gedroomd moet hebben. Het Antwerpse barokjaar zet deze raadselach­tige figuur voor het eerst in de spotlights met een retrospect­ieve.

- GEERT VAN DER SPEETEN

De ‘leading lady van de barok’: het is met enig gevoel voor overdrijvi­ng dat het Mas haar aan het publiek voorstelt. ‘Michaelina’ mogen we voortaan ook een merknaam noemen. In navolging van Artemisia, alias de flamboyant­e Italiaanse kunstenare­s Artemisia Gentilesch­i. Zij was de eerste vrouw die zich als schilder wist waar te maken, en wel in een stijl die herinnert aan Caravaggio.

Wat de leerschool van Michaelina Wautier was, hoe haar carrière verliep: de biografie van de uit Mons afkomstige kunstenare­s is uiterst karig. Zelfs haar familienaa­m is wispelturi­g. Zo signeerde ze een deel van haar werk als Michaelina Wautier, maar stond ze ook te boek als ‘Jungfraw Magdalena Woutiers von Mons oder Berghen, Henegaw in Niderlandt’.

Rond 1650 was ze een bekendheid aan het Brusselse hof. Ze moet een brede intellectu­ele vorming gekregen hebben en beschikte over een uitstekend sociaal netwerk. Michaelina wist zich als vrouw te bewijzen in een typische mannenwere­ld, en niet met de kleine, dilettanti­sche werkjes waar vrouwelijk­e kunstenaar­s in die tijd mee uitpakten. Maar na haar dood in 1689 verdween ze snel weer uit het zicht. Ze leek gedoemd om tussen de plooien van de kunstgesch­iedenis te vallen.

Tweede garnituur

Bijna dertig jaar geleden stootte de Leuvense kunsthisto­rica Katlijne van der Stighelen in het Kunsthisto­risches Museum in Wenen bij toeval op een bijzonder werk. Het stond geparkeerd in het gesloten depot met ‘meesters van de tweede garnituur’. In 1967 had een conservato­r van het museum het toegeschre­ven aan Michaelina Wautier.

‘Ik dacht niet meteen aan de Vlaamse school’, zegt Van der Stighelen. ‘En al zeker niet aan een vrouw. Ik raakte meteen in de ban en voelde mij uitgedaagd om er meer over te weten.’

Het werd de start van jarenlang intensief onderzoek en speurwerk naar bronnen. ‘Twintig jaar heb ik geleurd met dit project’, zegt ze. ‘Ik klopte aan in Brussel, waar ze haar loopbaan doorbracht, in Antwerpen, in Wenen dat vier belangrijk­e werken bewaart, zelfs in het National Museum of Women in the Arts in Washington. “Te onbe Triomf van Bacchus, met bovenaan rechts het zelfportre­t van Michaelina.

Kunsthisto­risches Museum, Wenen, Gemäldegal­erie

‘Het blijft een klein oeuvre, met weinig aanknoping­spunten. Maar we hopen dat er nog meer boven water komt’ KATLIJNE VAN DER STIGHELEN

Kunsthisto­rica

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium