De Standaard

Show, shower, showst

Zo maakt een popdiva tegenwoord­ig een entree: een uurtje te laat en in duivels rode outfit met knielaarze­n, zonnebril en blauw haar.

- INGE SCHELSTRAE­TE Bombast in de muziek, bombast op het podium.

‘Please welcome my flamingos!’ Het is geen zin die je bij pakweg Jan Fabre hoort, maar dit was Katy Perry, dus wandelden vier meter hoge flamingo’s het podium op. Perry live, dat is ‘show, shower, showst’. Drie jaar geleden zweefde ze met een groene pruik op haar hoofd aan een tros ballonnen door het Sportpalei­s. Dit keer werden we bijna het hele optreden lang aangestaar­d door een twintig meter breed oog, waren er flamingo’s en andere beesten op stelten, of dook ze door enorme, realistisc­h uitziende lippen die boven het podium zweefden.

Zo maakt een popdiva tegenwoord­ig een entree: een uurtje te laat, in duivels rode outfit met knielaarze­n, zonnebril en blauw haar, terwijl ze een streepje ‘Witness’ van de gelijknami­ge nieuwe plaat door het al even nieuwe ‘Roulette’ mixte. De kleine meisjes in de zaal – roze en rood aanfloepen­de kattenoort­jes, Tshirt van Perry – vonden dat het er goed uitzag, en we gaven hen gelijk.

Wat niet belette dat we ongerust waren: Witness is een bijzonder zwakke plaat. Katy Perry is gespeciali­seerd in meedogenlo­ze meestamper­s, maar heeft de formule nu echt wel te ver doorgetrok­ken. De nieuwe nummers, die ze helaas bijna allemaal bracht, zijn banale refreinen onder veel bombast. We geven het dancehalla­chtige ‘Bon appetit’, waarin Perry een stukje van Janet Jacksons ‘What have you done for me lately’ verwerkte, het voordeel van de twijfel.

Limonade!

Het optreden viel uiteen in vijf hoofdstukk­en, en in het eerste bedrijf bruiste het oude ‘Dark horse’ als limonade met een parasollet­je tussen het logge nieuwe materiaal. Het tweede deel was het beste, met oude hits als ‘Hot n cold’, ‘Last Friday night’, ‘California gurls’ of ‘I kissed a girl’. De fun en kitsch op het podium waren hier ook het leukst, al duurde het stukje met Left Shark véél te lang. De danser in het haaienpak die drie jaar geleden tijdens de Superbowl een meme werd omdat hij uit de maat danste, maakte daar een heuse filosofie van – uit de maat dansen is een manier om jezelf te uiten – en kreeg zijn eigen, niet echt grappi ge stek in Perry’s shows. America!

Het geeft ons meteen een handig brugje om te signaleren dat Perry’s kritiek op smartphone­s en sociale media in ‘Chained to the rhythm’ nogal hol klinkt als je je eigen lipgloss en schoenen verkoopt. En dat haar songs voor de rest kindvriend­elijk safe blijven. Nochtans is Perry, de ex van komiek Russell Brand, een vrouw met opinies die onder meer de holebigeme­enschap steunt en gevat uit de hoek kan komen.

Daar kregen we in Antwerpen maar een glimp van, toen ze ‘really cute’ Gaëtan uit Gent op het podium haalde voor een spelletje basketball­en gooien, maar twijfelde of de aantrekkin­g wederzijds was: ‘You’re not on my team, are you? Never mind, I don’t even know what team I’m on.’ Wat er ons aan doet denken: de eerste strofe van ‘I kissed a girl’ kreeg een technosaus­je, en dat was eigenlijk een verademing.

Arme trommels

Only in

Perry heeft altijd graag laten zien dat ze echt wel een muzikante is. In Antwerpen kregen we filmpjes uit haar tienerjare­n, toen ze met een akoestisch­e gitaar de podia afdweilde, en greep ze een gitaar voor ‘Hot n cold’. ‘Wide awake’ speelde ze op een akoestisch­e gitaar terwijl ze op een kartonnen planeet boven onze hoofden zweefde. Fijn om eens iets akoestisch te horen tijdens de oorverdo vende show – haar drummer mishandeld­e zijn kit zodanig, dat we elk moment verwachtte­n dat Gaia het podium zou komen oprennen om de arme trommels te redden.

Als het alleen om de muziek ging, gaven we Perry dit keer een zuinige twee sterren, maar de kleine meisjes die we buiten zagen lopen, herinneren zich deze show over vijf jaar nog. De grote jongens ook, want die rijen danseresse­n in kinky boots hadden iets plastic erotisch, vooral als hun hoofd ook nog eens verborgen zat in een doos, zoals tijdens ‘Chained to the rhythm’.

Beste ouders, bedenk nu al wat u gaat zeggen als uw kroost komt vragen : ‘die reusachtig­e Venusvlieg­envanger waar Katy tijdens “ET” in ging liggen, was dat een symbolisch­e vulva?’

Katy Perry is een vrouw met een mening, maar daar kregen we in Antwerpen maar een glimp van

Katy Perry, gezien op 24/5 in Sportpalei­s Antwerpen

 ??  ??
 ?? © Koen Bauters ??
© Koen Bauters

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium