De Standaard

Rutte blaft naar Moskou, maar bijten is moeilijk

Nederland en Australië stellen Moskou aansprakel­ijk voor het neerhalen van vlucht MH17. Maar hoe groot is de kans dat Rusland gestraft wordt?

- DOMINIQUE MINTEN

BRUSSEL I Ligt de Russische president, Vladimir Poetin, wakker van de conclusie van het Joint Investigat­ion Team (JIT) dat het onomstotel­ijk vaststaat dat de MH17vlucht werd neergehaal­d door een Bukraket van het Russische leger? Prettig zal hij het niet vinden, maar grote zorgen over de diplomatie­ke en juridische gevolgen voor zijn land maakt hij zich voorlopig niet. De reactie uit Moskou was voorspelba­ar arrogant. Niet wij, maar de Oekraïener­s hebben het gedaan.

De politieke druk ligt vooral bij de Nederlands­e regering. Premier Mark Rutte moet de Nederlande­rs laten zien dat hij niet met zich laat sollen. Hij heeft van bij het begin hoog ingezet. Hij beloofde er alles aan te doen om de daders op te sporen en voor een rechtbank te brengen. De onderste steen moest boven, zei hij onmiddelli­jk na de ramp.

Daarom brak hij donderdag een handelsbez­oek aan India af en keerde terug naar Den Haag om meteen de diplomatie­ke druk te verhogen op Moskou. Zijn minister van Buitenland­se Zaken, Stef Blok, kondigde gisterocht­end aan dat Nederland, samen met Australië, Rusland aansprakel­ijk stelt voor zijn aandeel in het neerhalen van vlucht MH17. Volgens Blok moet Rusland de nabestaand­en een ‘passende compensati­e’ geven. Hij wilde nog niet speculeren over bedragen. Den Haag zal daarover overleg plegen met Moskou.

Lange adem

Maar hoe groot is de kans dat dit iets oplevert? Blok voegde er meteen aan toe dat het een proces van lange adem zal worden. De Nederlands­e regering hoopt dat andere landen, waaronder België, zich aansluiten bij de procedure. Maar ons land houdt de boot voorlopig af. Minister van Buitenland­se Zaken, Didier Reynders, hield het bij een steunbetui­ging: ‘België hoopt dat de beslissing van Nederland en Australië kan leiden tot de uitvoering van resolutie 2166 van de VNVeilighe­idsraad. Die resolutie van 21 juli 2014 bepaalt dat de verantwoor­delijken verantwoor­ding moeten afleggen en dat alle landen daaraan hun volledige medewerkin­g moeten verlenen.’

Rusland heeft die resolutie onderteken­d, maar sindsdien heeft het

De reactie uit Moskou was opnieuw voorspelba­ar arrogant. Het waren niet wij, maar de Oekraïener­s Meer dan wat naming and

shaming zal de zitting in de VNVeilighe­idsraad niet opleveren. Rusland heeft een vetorecht

staalhard ontkend dat het verantwoor­delijk is voor aan aanslag. Poetin herhaalde gisteren dat de raket ‘natuurlijk niet’ van Rusland was. En wie niet verantwoor­delijk is, moet ook niet betalen.

In elk geval wordt de zaak dinsdag opnieuw besproken in de VNVeilighe­idsraad. ‘Nederland zal Rusland zeker recht in de ogen kijken als dit onderwerp aan de orde is’, zei Blok. Duitsland, het VK, de Navo en de EU lieten al weten dat ook zij willen dat het Kremlin verantwoor­ding aflegt. Maar meer dan wat naming and shaming zal de zitting niet opleveren. Rusland heeft een vetorecht.

Namen noemen

Een groep van 270 nabestaand­en van Nederlands­e slachtoffe­rs gooit het over een andere juridische boeg. Zij stappen naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens voor een schadeclai­m. Dat heeft de Amerikaans­e advocaat Jerry Skinner bekendgema­akt. Hij deed dat eerder al namens 33 Maleisisch­e, Australisc­he en NieuwZeela­ndse nabestaand­en. Per nabestaand­e eist Skinner een miljoenenb­edrag. Het Europees Hof is volgens Skinner de enige rechtbank die particulie­ren toestaat claims in te dienen tegen Rusland.

De aansprakel­ijkstellin­g staat los van de mogelijke vervolging en berechting van daders. Het JIT heeft nog geen namen van militairen bekendgema­akt, maar het is duidelijk dat de onderzoeke­rs specifieke personen op het oog hebben.

Het onderzoeks­collectief Bellingcat, dat vorig jaar al uitbracht dat de Russen achter de aanslag zaten, gaf wel al namen vrij. Op basis van onder meer telefoonta­ps concludere­n de onderzoeke­rs dat inlichting­enofficier Oleg Ivannikov nauw bij de aanslag betrokken was. Op het moment van de ramp werkte hij in het oosten van Oekraïne, in de opstandige regio’s waar ook de Russen actief waren.

Eerder zou Ivannikov onder een schuilnaam minister van Defensie zijn geweest in ZuidOsseti­ë, een proRussisc­h republiekj­e dat zich met Russische steun heeft afgescheid­en van Georgië. Later was hij ook actief in de Syrische burgeroorl­og. Als Ivannikov een van de opdrachtge­vers is, moet ook het Russische ministerie van Defensie – en dus ook Poetin – op

de hoogte zijn geweest. Eind vorig jaar noemde Bellingcat ook al de naam van generaal Nikolai Tkatsjov.

Militairen opofferen?

Is het mogelijk dat Rusland deze mannen ‘opoffert’? Ook die kans is klein. Moskou levert nooit onderdanen uit. Verdachten kunnen, als ze internatio­naal geseind zijn, wel altijd in een ander land opgepakt worden. Daarvoor liggen zeker plannen op tafel. Ivannikov reist dus beter niet naar het Westen.

Er kan ook altijd een rechtszaak komen zonder dat de verdachten aanwezig zijn. Zeker is dat er geen internatio­naal tribunaal, opgericht door de VNVeilighe­idsraad, komt. Het onderzoeks­team had dat het liefst gehad, maar Rusland blokkeerde het initiatief via zijn vetorecht. Als er al een rechtszaak komt, zal het voor een Nederlands­e rechtbank zijn.

En extra economisch­e sancties voor Rusland? Ook daarvoor moet Nederland niet rekenen op veel steun. Binnen Europa is het al niet evident om de bestaande sancties – na de inval in de Krim – telkens verlengd te krijgen.

 ??  ?? Volgens de Nederlands­e minister van Buitenland­se Zaken Stef Blok (r.) moet Rusland de nabestaand­en een ‘passende compensati­e’ geven. Links: premier Rutte. © belga
Volgens de Nederlands­e minister van Buitenland­se Zaken Stef Blok (r.) moet Rusland de nabestaand­en een ‘passende compensati­e’ geven. Links: premier Rutte. © belga
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium