De Standaard

Regering-Rajoy hangt aan zijden draadje

Maandag bespreken de parlements­leden de motie van wantrouwen die de PSOE tegen de regeringRa­joy heeft ingediend.

- CORRY HANCKÉ

BRUSSEL I De Spaanse premier Mariano Rajoy liet er gisteren geen twijfel over bestaan: hij stopt niet met zijn minderheid­sregering vooraleer de vier jaar van deze legislatuu­r zijn afgelopen. Rajoy ligt sinds donderdaga­vond in de vuurlijn, na de veroordeli­ng van 29 partijgeno­ten in een belangrijk­e corruptiez­aak. Extra bezwarend was dat de rechters van de Audiencia Nacional ook de Partido Popular als partij hebben verplicht tot het betalen van een boete, omdat zij financieel voordeel heeft gehaald uit het corrupties­chema. En nog pijnlijker voor de premier was de vaststelli­ng van de rechters dat zijn getuigenis op het proces, waarin hij zei niet op de hoogte te zijn van de illegale partijfina­nciering, ongeloofwa­ardig was.

In een persconfer­entie zei Rajoy dat zijn geloofwaar­digheid alleen bepaald wordt door zijn werk als premier. Hij was niet van plan om, zoals enkele van zijn partijlede­n vragen, excuses aan te bieden. Hij wees erop dat niemand van zijn huidige regering veroordeel­d is en dat hij in het verleden al twee keer zijn verontschu­ldigingen heeft aangeboden voor een corruptiez­aak waar hij niks mee te maken heeft.

Helaas voor Rajoy vinden de oppositiep­artijen dat er een keerpunt is bereikt en dat het tijd wordt om grote schoonmaak te houden.

De grootste oppositiep­artij in het parlement, de socialisti­sche PSOE, heeft vrijdag een motie van wantrouwen ingediend, die maan dag op de agenda van het parlement komt. Daarin eist PSOEleider Pedro Sánchez dat de regering opstapt en dat hij aan het hoofd komt van een nieuwe regering die mogelijk tot het einde van deze legislatuu­r, in 2020, aan de macht blijft. Met haar 84 zetels heeft de PSOE 92 stemmen van andere partijen nodig om de motie van wantrouwen door het parlement te krijgen. Het linkse Podemos (67 zetels) heeft al toegezegd, maar dat is onvoldoend­e.

Snelle verkiezing­en

Ciudadanos (32 zetels), de relatief jonge, centrumrec­htse partij die zich presenteer­t als schoon en nationalis­tisch, is volgens de recente peilingen nu de grootste partij in het land. Het spreekt voor zich dat zij snel verkiezing­en wil. Waarom zou zij dus de PSOE steunen die de komende twee jaar kan gebruiken om zichzelf vanuit de regering in the picture te zetten? De voorzitter van de partij, José Manuel Villegas, zei dat Ciudadanos mogelijk maandag een alternatie­ve motie zal indienen die onmiddelli­jk vervroegde verkiezing­en voorziet.

Er zit voor de PSOE dus weinig anders op dan stemmen te gaan halen bij de parlements­leden van de regionale partijen, de Basken en de Catalanen. En dat is een beetje pijnlijk, want de socialiste­n hebben premier Rajoy altijd gesteund in zijn harde aanpak van de separatist­ische Catalanen. Die lieten vrijdag al weten dat ze hun voorwaarde­n zullen stellen als ze de PSOE zouden steunen.

Misschien is premier Rajoy er gerust op dat de rivaliteit en de ideologisc­he verschille­n tussen de oppositiep­artijen hen geen meerderhei­d in het parlement zullen opleveren, waardoor hij met zijn minderheid­sregering nog twee jaar aan de macht kan blijven.

‘Mijn geloofwaar­digheid wordt alleen bepaald door mijn werk als premier’ MARIANO RAJOY Spaanse premier

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium