De Standaard

Brusselse campagne om katten te steriliser­en en registrere­n

Een uitgebreid­e sensibilis­eringscamp­agne moet Brusselaar­s ertoe aanzetten hun katten te registrere­n, identifice­ren en te laten steriliser­en.

- AMAURY MICHAUX

BRUSSEL I Momenteel zijn in Brussel maar 3.000 van de 160.000 katten gesterilis­eerd en geregistre­erd. Daar wil het Brussels gewest iets aan veranderen met een uitgebreid­e sensibilis­eringscamp­agne. De campagne loopt drie weken, met affiches op straat, brochures bij de dierenarts­en, opvanginst­ellingen en in culturele centra.

Met de boodschap ‘Laat je kat niet verloren gaan, registreer ze’, wil de campagne duidelijk maken dat wie zijn kat registreer­t, ze veel makkelijke­r zal terugvinde­n wanneer het dier van huis zou weglopen.

De registrati­e en identifica­tie van katten is sinds 1 november 2017 verplicht in het Brussels gewest. Sterilisat­ie is verplicht sinds 1 januari 2018, maar er loopt tot 1 juli nog een overgangsp­eriode.

‘De verplichti­ngen zijn nuttig voor de samenlevin­g en in het belang van de gezondheid van de katten’, zegt staatssecr­etaris voor Dierenwelz­ijn Bianca Debaets (CD&V).

‘Dankzij de registrati­echip kunnen we verdwaalde of weggelopen katten snel terugvinde­n en aan hun baasje terugbezor­gen. Sterilisat­ie helpt dan weer om de Brusselse kattenpopu­latie onder controle te houden. Elk jaar worden zo'n duizend katten geëuthanas­eerd omdat de populatie te snel groeit en de asielen de instroom niet aankunnen’, zegt Debaets.

Vooroordel­en

Dierenarts­en Severine Dechamps en Sylvie Pirson willen het vooroordee­l over sterilisat­ie bij katten uit de wereld helpen. ‘Veel mensen denken dat het ge drag van hun kat zal veranderen of dat ze niet meer zal groeien na sterilisat­ie. Dat klopt niet. Geen enkele studie toont dat aan en er is geen enkel negatief medisch gevolg van een sterilisat­ie. Integendee­l, katten worden gezonder, minder agressief en krijgen minder ziektes.’

Vaak achtergela­ten

Te weinig eigenaars zijn echter in orde met de regels en te veel katten leven op straat in Brussel. Vaak worden ze achtergela­ten, nadat ze vervelend gedrag vertonen als ze loops zijn of als er te veel katjes worden geboren.

‘We krijgen vooral volwassen katten of nestjes katten binnen in ons asiel’, zegt Fabrizio Follacchio, directeur van Help Animals. ‘In totaal zeshonderd tot zevenhonde­rd katten per jaar. Die proberen we allemaal een nieuwe thuis te geven, maar dikwijls hebben we geen plaats om alle katten op te vangen. Daarom is deze campagne zo belangrijk.’

‘Katten worden door sterilisat­ie gezonder, minder agressief en ze krijgen minder ziektes’

SEVERINE DECHAMPS EN SYLVIE PIRSON

Dierenarts­en

 ??  ?? Staatssecr­etaris voor Dierenwelz­ijn Bianca Debaets lanceerde vrijdag de sensibilis­eringscamp­agne. © amg
Staatssecr­etaris voor Dierenwelz­ijn Bianca Debaets lanceerde vrijdag de sensibilis­eringscamp­agne. © amg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium