De Standaard

Groundhog day in Gaza

-

In de film Groundhog day uit 1993 is hoofdrolsp­eler Bill Murray een cynische weerman die het jaarlijkse groundhog ofwel bosmarmotf­esti val moet gaan verslaan. Hij heeft daar geen zin in en misdraagt zich zoda nig dat hij als straf de rest van zijn leven iedere ochtend opnieuw wakker wordt op diezelfde groundhog day. Sisyphus in het televisiet­ijdperk.

Dat is nogal een ander verhaal dan het Israëlisch­Palestijns­e conflict, maar ik moet met grote tegenzin vaststelle­n dat de afgelopen twee weken voor deze pot tenkijker een hoog bosmarmotg­ehalte hadden. Want door de ellende in de Gaza strook zaten we opeens weer eens in een aflevering van ‘oplaaiend geweld tussen Israëliërs en Palestijne­n’ (subtitel: ‘Kans op vrede in het MiddenOost­en kleiner dan ooit’). Ik begrijp de herkomst van het vermijdend­e taalgebrui­k maar al te goed, maar wat zijn het toch gedrochten van termen. ‘Geweld’ als een soort natuurver schijnsel dat zo nu en dan net als een brand ‘oplaait’.

Tussen 2000 en 2003 ‘deed’ ik als cor respondent voor onder meer deze krant zelf de Palestijne­n – zo noem je dat in mijn vak. Correspond­enten ‘doen’ een volk. Ook toen had je ‘oplaaiend geweld’ en ook toen had je een vast stramien. Eerst de nieuwsberi­chten met ‘schokkende beelden’, gevolgd door de eerste politieke reacties, dan reportages van slacht offers, daders en omstanders. Daarna de opiniestuk­ken waar mensen met van ver ontwaardig­ing dichtgekne­pen stem stampvoete­nd betogen wie de goeieriken zijn en wie de slechterik­en. Ten slotte het metaverhaa­l, over wie deze ronde in de beeldvormi­ng had gewonnen. Ook toen beweerde het Israëlisch­e leger al na iede re ‘geweldsgol­f’ (weer zo’n woord) stee vast dat zijn kant de mediaoorlo­g had ver loren.

Mediaoorlo­g

Groundhog day in Gaza, met als belangrijk­ste verschil de lijkeninfl­atie. Toen in 2000 een paar Israëlisch­e soldaten enkele meters de Gazastrook binnen gingen, stond de halve diplomatie­ke wereld op zijn kop. Even later was dat normaal en vielen er bij ‘onlusten’ – weer zo’n woord – in totaal enkele Palestijns­e doden. Dat vond iedereen toen heel erg. Bij een nieuwe aflevering een paar jaar later werden dit enkele Palestijns­e doden per dag. In de meest recente ronde telden we tientallen doden per dag. Voor minder komt de wes terse televisiek­ijker kennelijk zijn stoel niet meer uit.

Na een nieuwe ‘geweldsuit­barsting’ ligt inmiddels op ieders lip bestorven dat dit een mediaoorlo­g is. Maar niet altijd wordt duidelijk dat de sprekers beseffen wat ze zeggen. Een mediaoorlo­g is niet een conflict waar veel mediaaanda­cht voor is. Bij een mediaoorlo­g wordt de loop van het conflict zelf mede bepaald door de wijze van berichtgev­ing.

Ter verduideli­jking schakelen we even naar Congo, waar in het oosten van het land een conflict gaande is tussen de Len du met de Hema. Oogst sinds december: 263 doden, hoofdzakel­ijk onder de Hema. Tussen 1999 en 2007 voerden de twee groepen ook al oorlog. Dat kostte zo’n vijf tigduizend slachtoffe­rs. Hoewel er dus al meer doden zijn gevallen dan bij de Israë liërs en Palestijne­n in de afgelopen vijftig jaar, had u van dat conflict nog nooit gehoord. Het maakt ook niet uit wat u en ik vinden van de slachtpart­ij van de Hema door de Lendu, want onze mening heeft geen invloed op het verloop van hun oorlog. De strijd tussen de Hema en de Lenda zal worden beslist zoals voor de komst van massamedia alle conflicten werden beslist. Twee partijen vechten en de sterkste maakt de zwakste af.

David en Goliath

Vergelijk dit nu met Israël en de Palestijne­n. Met zijn superieur uitgeruste en getrainde leger zou Israël de Palestijne­n zonder veel moeite of eigen verliezen in minder dan een week van de aardbodem kunnen vegen. Mochten net zo weinig mensen van de Palestijne­n hebben gehoord als van de Hema in Congo, dan zou de verleiding voor Israël waarschijn­lijk groot zijn om dat te doen. Veel Israëliërs menen in een existentië­le strijd te zitten met moslims en Arabieren in het alge meen, en met de Palestijne­n in het bijzonder. In een land waar de leiders de vijand aanduiden als ‘kakkerlakk­en’, zoals al jaren gebeurt in Israël met Palestijne­n, is veel denkbaar.

Het draait er in deze mediaoorlo­g voor Israël nu om in welke mate het land het eigen militaire overwicht mag verzilve ren. Sleutelwoo­rd hier is ‘proportion­eel’. Hoe onredelijk­er het gedrag en de opstel ling van de Palestijne­n worden gevonden, hoe harder Israël erop mag rammen. Daarom is het van groot militair belang voor de Israëlisch­e regering, de Israëllobb­y in het Westen en Israëlsymp­athisanten in de media om de Palestijne­n zo veel mogelijk te ontmenseli­jken. Het droomberic­ht voor de Israëlisch­e propaganda­machine is er een van deze strekking: ‘Kijk eens hoe Israëlisch­e soldaten getraumati­seerd raken doordat ze irrationel­e Palestijns­e aanvallers moeten doodschiet­en.’

Op haar beurt gaat het er voor de veel minder goed uitgeruste en gestroomli­jnde Palestijns­e propaganda­machine intussen om om niet af te zakken tot het niveau van de Hema in Congo. Daartoe moet ze geweld gebruiken, want daarmee haalt ze het nieuws. En zolang je

gezien wordt,

 ?? © Anne Caesar ??
© Anne Caesar

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium