De Standaard

KARDINALE BLUNDER

- PETER VANDERMEER­SCH

Kunt u zich voorstelle­n dat de Leuvenaar Louis Tobback (SP.A) eerst burgemeest­er is van Veurne, na een jaar of zes promoveert naar Genk om een tiental jaar later als burgemeest­er te worden geïnstalle­erd in Mechelen? Of dat pakweg Isabel Albers, gewezen hoofdredac­teur van de krant De Tijd, zonder ooit op een lijst te hebben gestaan, burgemeest­er wordt van SintMarten­sLatem? In België is dat totaal ondenkbaar en wekt het idee zelfs lichtelijk op de lachspiere­n. In Nederland is het vanzelfspr­ekend.

Neem bijvoorbee­ld Onno van Veldhuizen van het linksliber­ale D66. Deze advocaat werd in 1999, op 36jarige leeftijd, benoemd tot burgemeest­er van de gemeente Nieuwkoop (28.000 inwoners) in ZuidHollan­d. Hij was daarmee op dat moment de jongste burgemeest­er van Nederland. Na vier jaar sollicitee­rde hij voor de baan als burgemeest­er in Hoorn (72.000 inwoners) in NoordHolla­nd, waar hij twee termijnen van zes jaar volmaakte. Sedert oktober 2015 is Van Veldhuizen burgemeest­er van Enschede (158.000 inwoners) in Overijssel, op twee uur rijden van Hoorn. Of neem Pieter Broertjes, tot 2010 hoofdredac­teur van de Volkskrant, en sedert 2011 burgemeest­er van Hilversum.

In Nederland wordt de burgemeest­er, die in veel gevallen wel een partijkleu­r heeft, niet uit de gemeentera­ad benoemd. Als er een vacature is, zoals nu in Amsterdam, wordt een profielsch­ets gemaakt en volgt een selectiepr­ocedure, zoals bij eender welke baan, waarbij iedereen kan solliciter­en. De burgemeest­er is eerder een ambtenaar met een afstandeli­jke positie dan de eerste burger van zijn stad.

Moet dat veranderen? Al meer dan veertig jaar debatteert Nederland over de gekozen burgemeest­er, een diepgekoes­terde wens van D66, die dit punt al een halve eeuw geleden in haar eerste partijprog­ramma opnam. De kiezer wil het, blijkt steeds uit enquêtes. Maar veel partijen staan niet te springen voor een rechtstree­kse of door de gemeentera­ad gekozen burgemeest­er. Opvallend cijfer overigens: de landelijke middenpart­ijen blijven hofleveran­cier van burgemeest­ers: meer dan twee derde van hen komt nog steeds van de (liberale) VVD, het (christende­mocratisch) CDA en de (sociaaldem­ocratische) PvdA, die op lokaal vlak bij de vorige verkiezing­en nog goed waren voor krap een derde van de stemmen. Naar inwoneraan­tal gemeten, bestuurden PvdA’ers tot voor kort zelfs de meeste Nederlande­rs, hoewel de partij in maart amper goed was voor een schamele zeven procent van de stemmen. Als je die cijfers leest, kun je niet anders dan begrip hebben voor de rechtspopu­listische Thierry Baudet die voortduren­d tegen het ‘partijkart­el’ schopt.

Waarom vertel ik dit nu? Omdat in de hoofdstad van dit land, dat van zichzelf zo graag vindt dat het de zaken netjes op orde heeft (en dat soms met onverholen minachting kijkt naar de politieke creaturen die de Belgische burgemeest­ers zijn) een politieke soap aan de gang is. De grootste stad van het land zoekt, na het overlijden van de erg populaire Eberhard van der Laan, een burgemeest­er. Dat is misschien wel de meest begeerde baan voor oudpolitic­i en Haagse coryfeeën.

Alleen: het lijkt maar niet te lukken. Het voorbije weekend moest de commissari­s van de koning in NoordHolla­nd, die de sollicitat­ieprocedur­e in goede banen moet leiden, bekendmake­n dat de gemeente de vacature, die al twee weken gesloten was, opnieuw openstelt. Men wil, zo luidt het persberich­t ‘meer benoembare kandidaten betrekken bij de procedure’. Bij een eerste ronde, zo bleek, hadden 29 kandidaten voor het burgemeest­erschap gesollicit­eerd, van wie maar vier ervaring hebben in het openbaar bestuur.

Door de vacature te heropenen, hoopt de gemeente dat mensen die eerder misschien dachten kansloos te zijn, alsnog solliciter­en. Er deden immers grote namen de ronde: exminister­s Edith Schippers (VVD), Lilianne Ploumen (PvdA) en expartijle­ider van GroenLinks Femke Halsema. Die drie zijn niet toevallig een vrouw: vanuit Amsterdam, Den Haag, de media en de maatschapp­ij wordt hard geroepen om voor het eerst in zevenhonde­rd jaar een vrouw te benoemen.

‘Wat een gesol met het hoogste ambt’, reageerden enkele oudwethoud­ers afgelopen week in een open brief in de stadskrant Het Parool. Het stuk stond bol van de boze vragen: ‘Moet iemand alsnog geparachut­eerd worden?’ en ‘Is het burgemeest­erschap een baantje dat je op het laatste moment mee kunt pakken?’ Kortom een ‘kardinale blunder’, die heropening van de procedure.

Daarmee is de benoeming in elk geval in gevaarlijk vaarwater terechtgek­omen. Want wie het straks ook wordt, hij of zij zal vervelende vragen krijgen. Zat hij of zij bij de eerste groep sollicitan­ten, dan werd hij of zij blijkbaar aanvankeli­jk te zwak bevonden. En ‘iemand die in de eerste ronde niet sollicitee­rde’, aldus de exwethoude­rs, ‘is per definitie niet geschikt. Gebleken onvoldoend­e liefde voor de stad en kennelijk onvoldoend­e besluitvaa­rdigheid’.

Aanstaande zaterdag wordt de vacature voor een tweede keer gesloten. Misschien, heel misschien, is dat Belgische systeem om een burgemeest­er te benoemen, nog niet zo slecht.

In Amsterdam is een politieke soap aan de gang: het zoekt een burgemeest­er, maar dat wil maar niet lukken

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium