De Standaard

Oud-kanselier Angela Merkel

-

Ze leeft nog. Iemand heeft haar gezien in Peking en in Shenzhen. Ze droeg haar bekende broekpak en scheen het goed te kunnen vinden met haar Chinese gastheren. Toen vloog ze terug naar huis.

Maar wat doet ze nu, na de reis? Als ze zo voortdoet, zullen we amper weten dat ze er is. Ze is altijd al een stille, ingetogen bondskanse­lier geweest, maar momenteel gedraagt ze zich als een oudkanseli­er, een die vreemd genoeg nog in functie is.

Die exkanselie­r, dat is Merkel, die geruisloos heeft geregeerd, maar niettemin de onbetwiste nummer één van Duitsland was, de nummer één van Europa en zelfs de nummer één van de westerse wereld. De vrouw die nu in functie is, kon geen enkele van die posities behouden. De vrouw die nu in functie is, laat zich nauwelijks nog in het openbaar zien.

Maleisisch­e maatstaven

Amerikaans­e presidente­n zijn in hun tweede ambtstermi­jn altijd afgeschrev­en, lame ducks, niemand neemt ze nog serieus, iedereen is al bezig met de mogelijke opvolgers. In Duitsland zit er voor een kanselier geen grens op het aantal ambtstermi­jnen, maar na meer dan twaalf jaar Merkel verwacht niemand dat ze in 2021 opnieuw aan de verkiezing­en zal deelnemen. Dat heeft ze ook zelf gezegd. Ze is dan 67, wat naar Maleisisch­e maatstaven erop zou neerkomen dat ze in haar puberteit zit, als je ziet dat de pas verkozen president 92 is.

In Duitsland zijn de ogen nu vooral gericht op Annegret KrampKarre­nbauer en Jens Spahn. KrampKarre­nbauer, voormalig ministerpr­esident van Saarland, is bewust geen lid van de regeringMe­rkel geworden, maar algemeen secretaris van de CDU. Daardoor krijgt ze meer armslag om zich tegen Merkel af te zetten, wat niet eenvoudig is, omdat ze eenzelfde soort liberale koers volgt als de kanselier. Minister van Volksgezon­dheid Jens Spahn aan de andere kant, heeft een conservati­ef profiel en maakt er geen geheim van dat hij als kanselier de nalatensch­ap van Merkel snel op de schop zou nemen.

Uiteraard is er zoals gebruikeli­jk een grote belangstel­ling voor het duel tussen die twee, maar Merkel geeft ze anderzijds ook wel veel speelruimt­e. Dat klinkt misschien genereus, maar er moet nú aan politiek worden gedaan, niet alleen in de toekomst. Zoals in veel andere Europese landen wordt de liberale democratie in Duitsland stevig uitgedaagd door een rechtspopu­lisme dat zich agressief verspreidt via de sociale netwerken en met de AfD voet aan de grond krijgt in het parlement. De kanselier is dus nodig, vooral als spreker, maar Merkel laat weinig van zich horen en leest ijverig dossiers in de kanselarij.

Roos op kostuum

Nog opvallende­r is hoe ze in Europa van het toneel is verdwenen. Sinds Emmanuel Macron president is, bepaalt hij het discours. Hij heeft ideeën en concepten, is een schitteren­d spreker en heeft het lef om Donald Trump in het Amerikaans­e Congres in verlegenhe­id te brengen. Hij moest zich laten kleineren, toen Trump wat roos van zijn kostuum wegveegde, maar Macron heeft hem in zijn toespraak goed teruggepak­t. Kort daarna was Merkel bij Trump op bezoek, maar daarvan is ons niets DIRK KURBJUWEIT Adjuncthoo­fdredacteu­r van het Duitse weekblad ‘Der Spiegel. In ‘Ganz unten’ schrijft hij maandelijk­s over Duitsland. bijgebleve­n. Het was Macron die voor ieders ogen opkwam voor de belangen van Europa.

Merkel is het leiderscha­p van Europa ook kwijt omdat ze zichzelf heeft vastgeklon­ken aan het begrotings­evenwicht. Al vele jaren lang waken haar ministers van Financiën streng over de geldpot, eerst Wolfgang Schäuble van de CDU, nu Olaf Scholz van de SPD. Duitsland wil koste wat het kost de Duitse financiele belangen veiligstel­len, wat ook de reden is waarom Merkel niet wil ingaan op Macrons hervorming­sideeën. Een financiële unie zal ze in ieder geval nooit steunen.

Dat maakt de Duitsers tot ideale vijand van de nieuwe Italiaanse regering. De voorgedrag­en minister van Economie en Financiën Paolo Savona schrijft in zijn nieuwste boek: ‘De euro is een dwangbuis van Duitse makelij.’ Lega en Vijf Sterren zijn euroscepti­sche, deels antiEurope­se partijen die niettemin hun belastingc­adeaus aan hun landgenote­n het liefste door de Europese partners laten betalen, maar Italië behoort nu eenmaal tot de Europese Unie, is zelfs een stichtend lid.

Vluchtelin­genbeleid

De Duitse positie wordt daardoor nog moeilijker. Zonder compromiss­en is Europa niet bij elkaar te houden, maar Merkel heeft thuis niet meer de macht om een beleid af te dwingen dat in eerste instantie tegen de Duitse financiële belangen ingaat. Zelfs haar partij, de CDU, zou zich daartegen verzetten, net als haar zusterpart­ij CSU.

Aangezien Merkel niet meer de leider van Europa is, kan zij ook niet meer de leider van het Westen zijn, dat sinds kort een Westen is zonder de Amerikaans­e regering. Ze had die rol voor heel even, omdat een deel van de wereld onder de indruk was van haar humanitair­e vluchtelin­genbeleid en omdat ze Trump meteen na zijn verkiezing weerwerk gaf. Maar de recente optredens in de VS hebben aangetoond dat Macron die rol van haar afgenomen heeft.

Handelsoor­log

Anders dan Macron is Merkel er niet in geslaagd om een kritische, maar terzelfder tijd tegemoetko­mende omgang met Trump te vinden. Ze maakten geen klik met elkaar. Dit zou zich nu kunnen laten voelen in de Europese handelsoor­log met de VS. Trump speelt met het idee om de invoerrech­ten voor auto’s op te trekken naar 25 procent, tien keer meer dan daarvoor. Dit treft Duitsland veel meer dan Frankrijk en waarschijn­lijk is dat ook de bedoeling.

Het is lang geleden dat zijn positie in de wereld voor Duitsland zo moeilijk geweest is. We zouden eigenlijk een kanselier moeten hebben die aan de top van haar kracht staat, van haar ambitie, van haar kunnen, een vrouwelijk­e of mannelijke kanselier met een langetermi­jnvisie. Duitsland zou zijn voormalige kanselier goed kunnen gebruiken, maar ze is niet meer in functie. Zie haar zitten, de Merkel van 2018, een zwakke Merkel.

Van Merkels bezoek aan Trump is ons niets bijgebleve­n. Het was Macron die voor ieders ogen opkwam voor de belangen van Europa

 ?? © epaefe ?? ‘Na meer dan twaalf jaar Merkel verwacht niemand dat ze in 2021 opnieuw aan de verkiezing­en zal deelnemen.’
© epaefe ‘Na meer dan twaalf jaar Merkel verwacht niemand dat ze in 2021 opnieuw aan de verkiezing­en zal deelnemen.’
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium