De Standaard

Politiek drama in Rome

De Italiaanse president Mattarella heeft een euroscepti­cus als minister van Economie geweigerd. Italië staat allicht voor nieuwe verkiezing­en.

- VAN ONZE REDACTRICE INE ROOX

Een regering van de Vijfsterre­nbeweging en de radicaalre­chtse Lega, de winnaars van de verkiezing­en van 4 maart in Italië, is gisteravon­d afgesprong­en. De kandidaatp­remier, Giuseppe Conte, een tot voor kort volstrekt onbekende hoogleraar rechten, gaf zondagavon­d na een onderhoud van één uur zijn opdracht terug aan de Italiaanse president, Sergio Mattarella.

Het staatshoof­d had vorige week nog geruime tijd geaarzeld bij de kandidatuu­r van Conte, omdat die geen enkele politieke ervaring heeft en in maart ook niet was verkozen in het parlement. Maar zodra Mattarella besloot om Conte toch de kans te geven om een regering te vormen, dook al een volgende obstakel op.

Conte en de Vijfsterre­nbeweging, maar vooral de Lega drongen sterk aan op Paolo Savona als de nieuwe Italiaanse minister van Economie en Financiën. De 81jarige Savona is een econoom met een decenniala­nge bestuurlij­ke ervaring, zowel bij de Italiaanse centrale bank, de werkgevers­lobby Confindust­ria, als in de regering, als minister van Handel en Industrie, in de vroege jaren negentig. Maar Savona staat bovenal bekend als een zeer eurokritis­che econoom, die uiterst negatieve uitspraken heeft gedaan over de Duitse macht in Europa en een van de onderteken­aars was van een ‘praktische gids voor de uitstap uit de euro’, een denkoefeni­ng van de Link University in Rome, in 2015. Een plan B is nodig, vindt Savona, om mogelijk uit de Europese eenheidsmu­nt te stappen, om te vermijden ‘dat Italië net zoals Griekenlan­d eindigt’. De euro noemt hij zonder verpinken ‘een Duitse kooi’, die de koopkracht van de Italianen zou hebben gehalveerd.

Zodra de naam Savona werd gesuggeree­rd, uitte president Mattarella al zijn grote bezorgdhei­d. Sinds Lega en Vijf Sterren de verkiezing­en hebben gewonnen, zijn de internatio­nale financiële markten én Europese regeringen bezorgd over de financiële stabilitei­t van Italië, de derde grootste economie in de eurozone. Dat beide partijen in hun regeerakko­ord schreven dat ze de ‘Europese verdragen willen heronderha­ndelen’, versterkte die ongerusthe­id. Tot overmaat van ramp kwamen ze dan nog met Savona op de proppen.

Een hele vrijdag en een weekend lang oefenden beide partijen, met de Lega op kop, zware druk uit op het staatshoof­d, opdat die toch maar Savona zou aanvaarden. Toen Mattarella dat zondag mordicus weigerde, gaf kandidaatp­remier Conte zijn opdracht terug.

Politiek Italië staat nu op zijn kop. Sommigen spreken van ‘een staatsgree­p’ door de president, en Luigi Di Maio, de politieke leider van de Vijfsterre­nbeweging, vindt dat de president afgezet moet worden. De leden van de beweging beramen een massaprote­st. Maar volgens politicolo­og Franco Pavoncello heeft de Italiaanse president juist ‘erg veel verantwoor­delijkheid­szin’ getoond, zegt hij telefonisc­h vanuit Rome: ‘Savona weigerde te verklaren dat hij Italië in de euro zou houden. President Mattarella heeft er nauwgezet op toegezien dat de grondwet wordt ge respecteer­d, die bepaalt dat Italië zich niet zomaar uit Europese verdragen kan terugtrekk­en.’

Mattarella verwacht vandaag de gereputeer­de econoom Carlo Cottarelli in zijn kantoor in het Quirinaal. Mogelijk krijgt Cottarelli, een voormalige topman van het IMF, de vraag om een interimreg­ering te leiden, die de begroting goedkeurt en tegelijk nieuwe verkiezing­en voorbereid­t. Hoe de markten vandaag reageren, blijft de grote vraag. Enerzijds is er voor hen reden tot opluchting, nu Savona uit beeld is verdwenen. Anderzijds staat Italië voor een nog langere periode van politieke – en vooral economisch­e – onzekerhei­d.

Mogelijk krijgt voormalig IMFtopman Cottarelli vandaag de vraag om een interimreg­ering te leiden

De Vijfsterre­nbeweging roept om het ontslag van de president

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium