De Standaard

RIJDEN TEGEN BETALING

- BART BRINCKMAN

Een studie met alleen maar goed nieuws, dat noopt tot voorzichti­gheid. De kilometerh­effing zet de deur open naar een groene taxshift, volgens het Leuvense studiebure­au Transport&Mobility. Rijden wordt weliswaar duurder, maar in ruil kan de personenbe­lasting naar omlaag. Minder autoverkee­r betekent minder files en dus schonere lucht. Als het allemaal zo eenvoudig was, waarom heeft verkeersmi­nister Ben Weyts dit nog niet ingevoerd?

De Vlaming lust rekeningri­jden niet. Hij ziet het als een belastingv­erhoging. Vlamingen zijn verknocht aan hun (bedrijfs)wagen. Ze houden ook van hun vrijheid, zelfs als dat betekent dat er tijd in de files verloren gaat. Toch rijst de vraag of er wel een alternatie­f bestaat. Het verkeersin­farct rond enkele steden is niet meer te harden. Zelfs ogenschijn­lijk rustige secundaire wegen kreunen. Bijkomende infrastruc­tuurwerken bieden soelaas, maar niet structuree­l.

De studie heeft de verdienste dat ze het draagvlak bij de bevolking kan verhogen. Niet langer het bezit, maar het gebruik van de auto wordt belast: de vervuiler betaalt. In ruil komt er een flinke korting in de verkeers en de personenbe­lasting. Dat zwengelt de consumptie en dus de economie aan. Toch blijven er structurel­e vragen bij deze theoretisc­he benadering.

Gedrag laat zich moeilijk sturen, laat staan voorspelle­n. Gaat, kan of wil de Vlaming zijn autogebrui­k aanpassen? Heel wat factoren bemoeilijk­en het besluitvor­mingsproce­s. De bewoning in Vlaanderen blijft verspreid. Bovendien worstelt het openbaar vervoer (tram, trein en bus) met een slecht imago. Het haalt lang niet alle kwaliteits­normen om als volwaardig alternatie­f dienst te doen, dure investerin­gen zijn onvermijde­lijk. En wat met de bedrijfswa­gens?

Op al deze concrete vragen moeten de diverse regeringen een afdoend antwoord bieden vooraleer de Vlaming zich overtuigd weet. Bevoegd minister Weyts laat geen kans onbenut om zich als voorstande­r te outen. Maar de weigering om statiegeld in te voeren maakt van zijn partij geen voortrekke­r als het om ingrijpend­e veranderin­gen gaat. Hij weet waarom het hele dossier naar de volgende regering wordt doorgescho­ven.

De regering kan ook eerst de verkeers en personenbe­lasting verlagen om vervolgens het rekeningri­jden in te voeren. Dat zal voor applaus zorgen. Maar het is niet zonder risico. Zo moet de economisch­e groei de federale taxshift compensere­n. Optimisten geloven dat het lukt, realisten merken op dat de begroting maar niet in evenwicht raakt.

Theoretisc­he benadering neemt achterdoch­t bij de Vlaming niet weg

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium