De Standaard

Beter leren zonderklas­lokaal

Scholen van het heden horen niet thuis in gebouwen van het verleden. De Antwerpse scholengro­ep Fluxus haalt de mosterd bij Ikea en Google.

- VAN ONZE REDACTEUR STIJN COOLS

Vergeet de traditione­le lange gang met links en rechts klaslokale­n, vol met banken en stoelen die naar het schoolbord gedraaid staan. Vergeet scholen die de ICTlokalen verstoppen naast de refter en waar de turnzaal een dubbele dienst draait als repetitier­uimte voor het toneelgeze­lschap van de derde graad.

Scholengro­ep Fluxus, gevestigd in het Antwerpse, gooit het nu over een andere boeg. De komende jaren verrijzen er vier nieuwe schoolgebo­uwen in onder meer Kasterlee en Turnhout voor onder meer het basisonder­wijs en het buitengewo­on secundair. Daar willen leerkracht­en en directie door de muren tussen de klaslokale­n neer te halen veel beter aansluitin­g vinden bij het onderwijs van de 21ste eeuw.

Daar maakt Raf Vandeweerd­t, pedagogisc­h directeur van de 3master – een van de betrokken scholen – zich toch sterk in. Hij gidst ons door een imaginaire dag in zo’n school zonder traditione­le klaslokale­n.

Leerlingen komen er binnen in een grote ruimte waar drie of vier klassen samenzitte­n. Ze begeven zich eerst naar hun ‘homebase’, een soort van kleine uitvalsbas­is waar geluidsiso­lerend glas wel enige beschuttin­g biedt en geborgenhe­id garandeert.

Muren zijn er niet. Samen met leerkracht­en kunnen ze er plannen maken, taken overlopen, opdrachten krijgen of gewoon les volgen.

Ikea, Google, Lego

Vervolgens verspreide­n die leerlingen zich over de grote ruimte, die ingedeeld is in zones. In elk van die zones kunnen ze aan de slag: er zijn bijvoorbee­ld stille plaatsen gereservee­rd voor wie zich geconcentr­eerd aan een taak moet wijden, er is een bibliothee­kje voor het nodige opzoekings­werk, een podium voor de meer expressiev­e vakken enzovoort.

‘Cruciaal voor deze manier van werken is wel dat onze visie op infrastruc­tuur voortvloei­t uit onze pedagogisc­he visie’, zegt Vandeweerd­t. ‘Door leerlingen zelf hun weg te laten zoeken, vragen we ze om zelf initiatief te nemen, om zelf aan de slag te gaan, om zelf op ontdekking te trekken en samen te werken. Zelfsturin­g is een fundament voor het leren.’

De toekomstvi­sie van Fluxus is niet uit de lucht geplukt, maar is ontstaan na bezoeken aan onder meer scholen in Nederland en Denemarken. Ook vanuit het methodeond­erwijs komt er inspiratie.

Het gaat zelfs verder dan dat. ‘We hebben ook gekeken naar de kantoren van onder meer Google, Ikea, Lego en Corda Campus in Limburg. Zij denken na over de psychologi­e die schuilt achter het motiveren en het verhogen van de betrokkenh­eid van hun werknemers. Ze willen leuke en uitdagende omgevingen creëren. En dat zou ons onderwijs toch ook moe

ten doen’, zegt Vandeweerd­t.

Het doembeeld van een school zonder klaslokale­n is chaos overal en lawaai alom. Bij Scholengro­ep Fluxus zijn ze zich daarvan bewust.

‘Heel belangrijk voor ons project is natuurlijk dat alle leerkracht­en ook betrokken worden, want het vraagt een andere manier van lesgeven. En de architect zal erg op de akoestiek en het inbouwen van rust moeten letten.’

Makkelijke nieuwbouw

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) verklaarde twee maanden geleden nog dat de investerin­gen in scholenbou­w nog nooit zo hoog waren en dat er nog nooit zoveel scholen gebouwd, grondig vernieuwd of uitgebreid werden.

Er is bijgevolg ruimte voor innovatie, en dat begint zich ook in de praktijk te tonen. ‘We merken dat er meer en meer nagedacht wordt over hoe met het infrastruc­tuurbeleid het pedagogisc­h project gerealisee­rd kan worden’, zegt Nathalie Jennes, de woordvoers­ter van het GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenscha­p. Daar hoort Scholengro­ep Fluxus overigens ook bij.

‘In nieuwbouwp­rojecten valt dat natuurlijk makkelijke­r mee te nemen, in bestaande gebouwen is dat veel minder evident. Maar door onder meer studiedage­n en bezoeken te organisere­n, proberen we het wel te stimuleren.’

‘Door leerlingen zelf hun weg te laten zoeken, vragen we ze om zelf initiatief te nemen. Zelfsturin­g is een fundament voor het leren’

‘Ook ons onderwijs zou leuke en uitdagende omgevingen moeten creëren’

RAF VANDEWEERD­T

Pedagogisc­h directeur 3master

 ?? © Hollandse Hoogte / Marcel van den Bergh en Maiekl Samuels. ?? Voorbeelde­n van de nieuwe aanpak in Nederlands­e scholen: kinderen kiezen zelf wanneer ze willen leren en wanneer ze willen lunchen.
© Hollandse Hoogte / Marcel van den Bergh en Maiekl Samuels. Voorbeelde­n van de nieuwe aanpak in Nederlands­e scholen: kinderen kiezen zelf wanneer ze willen leren en wanneer ze willen lunchen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium