De Standaard

Twee blunders, honderden miljoenen kijkers

Het moest de mooiste avond van zijn leven worden. Maar hij faalde voor de ogen van de hele wereld. Of waarom de goedbetaal­de Liverpoolk­eeper Loris Karius nu maar beter profession­ele hulp zoekt.

- VAN ONZE REDACTEUR © ap

Iedereen heeft weleens een slechte dag op het werk. Zo ook Loris Karius, de hip gecoiffeer­de doelman van de Engelse topploeg Liverpool. Al viel zijn slechte dag wel op een heel ongelukkig moment: in de finale van de Champions League. Dat is de belangrijk­ste wedstrijd ter wereld voor het clubvoetba­l. Uitgezonde­n in meer dan tweehonder­d landen, voor honderden miljoenen kijkers.

Al van bij zijn debuut bij de jeugd van FV Biberach weet de 24jarige Duitser dat keepers maar op één ding afgerekend worden: of ze erin slagen de bal tegen te houden. Afgelopen zaterdag gooide hij de bal klungelig tegen de uitgestoke­n voet van een tegenspele­r, waarna het leer in zijn netten rolde. Daarna belandde een ogenschijn­lijk makkelijk te pakken afstandssc­hot via zijn handschoen­en in doel. Liverpool mocht inpakken, Real Madrid zegevierde. En Karius? Die lag huilend in zijn doel.

‘Waregem tegen Milan. Negentigst­e minuut. Wij staan 10 voor en dan laat ik een hoge bal uit mijn handen glippen. Milan maakt gelijk. Drieëndert­ig jaar later herinneren mensen mij daar nog altijd aan’, zegt analist en voormalig doelman Wim De Coninck. Wakker ligt hij er niet meer van, maar als de beelden op tv passeren, zapt hij weg.

‘Dat is het lot van de doelman: hij wordt niet herinnerd om zijn reddingen maar om de fouten die hij gemaakt heeft. Als ik dat vooraf geweten had, was ik wel op het middenveld gaan spelen.’

‘Dat is het lot van de doelman: hij wordt niet herinnerd om zijn reddingen maar om zijn fouten’

De horror, de horror

De Franse sportkrant L’Equipe beloonde de prestatie van Karius met een 1 op 10, de BBC had het over ‘een nachtmerri­e van een vertoning die hem tot op het einde van zijn dagen zal achtervolg­en’ en zelfs de Spaanse sportkrant­en spraken over de horror die zich afspeelde in het hoofd van de Duitser. Ook de vele gebruikers op sociale media lieten zich niet onbetuigd, om het beleefd te formuleren.

De Coninck: ‘Karius heeft nu twee keuzes. Ofwel steekt hij zich weg voor alles en iedereen, maar dan kom je vooral jezelf tegen. En echt anoniem zal hij niet meer over straat kunnen lopen. Ofwel zoekt hij troost en profession­ele hulp.’

Kop leegmaken en focussen. Dat vertelt Geert De Geyter van Elite Goalkeeper Training Center tegen jonge doelmannen die na een blunder verder moeten. ‘De eerste flater van Karius was een zware inschattin­gsfout. Wellicht stond hij slap op zijn benen door de stress. Door die eerste blunder was zijn zelfvertro­uwen weg, begon hij te veel na te denken en ging het opnieuw mis.’

Vak apart

Keeper zijn is een vak apart. Voetbal is een ploegsport, maar keepers hebben wel als enige een truitje in een andere kleur. Gaat het mis, dan zijn ze kop van Jut. ‘Je moet een beetje gek zijn om in de goal te willen staan’, zegt De Geyter. Al ziet hij het ook als een microbe die in zijn familie van vader op zoon doorgegeve­n is. ‘De truc is mentale rust te vinden.’

Op zijn Twitteracc­ount verklaarde Karius gisteravon­d dat hij nog niet echt geslapen had, dat de scènes zich maar in zijn hoofd bleven afspelen, dat het hem oneindig spijt, dat hij de tijd wil terugdraai­en, enzo voort. ‘In de sport is de keeper de meest eenzame persoon die er is. Als de keeper een fout maakt, dan zien supporters dat als de oorzaak van winnen of verliezen. Terwijl een spits veel meer goals mist dan hij er maakt, maar toch de held van de avond kan zijn.’

Dat zegt de ervaren sportpsych­oloog Jef Brouwers. Gevraagd naar een aanpak om Karius er weer bovenop te krijgen, verwijst hij door naar een traumapsyc­holoog. ‘De begeleidin­g hangt af van persoon tot persoon, maar deze wedstrijd heeft natuurlijk veel stress opgeleverd waar hij telkens opnieuw mee geconfront­eerd dreigt te worden.’

Karius verdient jaarlijks miljoenen. Dat moet toch iets van troost zijn? Brouwers: ‘Men denkt vaak dat voetballer­s een gemakkelij­k leven leiden omdat ze zoveel geld verdienen. Dat is niet zo. Het is amper voor te stellen hoeveel ouder je wordt van zo’n finale te spelen. Of hoe de sociale media en media in hun oordelen de mens achter de voetballer vergeten.’

WIM DE CONINCK Voormalig doelman

‘In de sport is de keeper de meest eenzame persoon die er is’

JEF BROUWERS Sportpsych­oloog

Champions League

Het jaar van de omhalen

Manchester City bracht bij momenten fantastisc­h voetbal, bij Liverpool blonken drie aanvallers (Salah, Mané en Firmino) uit met elk meer dan tien doelpunten en dan had je nog geniale momenten bij PSG, Barcelona en andere grootheden. De Champions League 20172018 was attractief, maar al die acties en doelpunten worden in de vergetelhe­id gedrongen door twee geweldige omhalen.

De voetbalwer­eld was lyrisch toen Cristiano Ronaldo met een geweldige retro scoorde tegen Juventus. Een perfecte omhaal, uniek, niet te evenaren. Tot Gareth Bale mocht invallen in de finale. Hij stond amper 122 seconden op het veld toen hij een voorzet van Marcelo even magistraal in doel trapte. Niet zo technisch verfijnd als zijn Portugese ploegmaat, maar de omhaal van de Welshman was een pak iconischer. Even iconisch als de volley van zijn trainer Zinedine Zidane, waarmee die in 2002 Bayer Leverkusen opzij zette in de finale. ‘De twee goals zijn niet hetzelfde’, probeerde Zidane de vergelijki­ng te doden. ‘De goal van Gareth was magnifiek, maar is gewoon de laatste in het rijtje.’ Het rijtje van Champions Leaguewinn­ende doelpunten.

Het jaar van de flaterende doelmannen

De duivel der doelmannen heeft een naam: Karim Benzema. De keeper die de Fransman ziet aanlopen, trapt de bal voortaan maar beter zo hard en zo ver mogelijk weg. Zeker als je een Duitser bent. Sven Ulreich was tijdens de halve finales het eerste slachtoffe­r. De doelman van Bayern Mün chen, nochtans bezig aan een goed seizoen, ging gruwelijk in de fout en zag hoe Benzema de bal wegsnoepte en kon scoren.

Zaterdag was Loris Karius aan de beurt. De keeper van Liverpool probeerde een bal simpel in te rollen tot bij een verdediger, maar gooide die tegen het been van Benzema. Een dramatisch openingsdo­elpunt. En dan verkeek de Duitser zich ook nog op een afstandssc­hot van Bale. ‘Ik leef met hem mee, want hij is een fantastisc­h ventje’, suste zijn trainer Jürgen Klopp, maar Karius zelf was ontroostba­ar. ‘Ik voel me zo schul dig’, vertelde hij meteen na de match. ‘Ik moet dit te boven komen, hoe moeilijk dat ook wordt.’ Het is niet zeker of hij na die prestatie nog een toekomst heeft onder de lat bij Liverpool.

Het jaar van Real

Het zat Real dit seizoen mee in de Champions League. In de kwartfinal­es ontsnapte de titelverde­diger ternauwern­ood aan verlenging­en tegen een herboren Juventus en een ronde later was Bayern München gewoon beter dan Real, maar de Madrilenen wonnen wel. Tegen Liverpool zat het weer ‘mee’: een geblesseer­de sterspeler bij de tegenstand­er, een flaterende doelman aan de overkant, een onmogelijk­e trap die toch het doel vond. Het geluk van Real wordt toegeschre­ven aan trainer Zinedine Zidane, tactisch geen grootmeest­er, maar wel een coach die erin slaagt de groep tevreden te houden.

Real Madrid had misschien geluk, maar dat neemt niet weg dat het gewoon ook een van de beste ploegen in de Champions League was. Alleen Liverpool en PSG scoorden gemiddeld vaker per match dan de Spanjaarde­n, alleen Bayern München kwam va

‘Drie keer op rij de Champions League winnen? Dat is gekkenwerk'

ZINEDINE ZIDANE coach Real Madrid

 ??  ?? Een uitgooi tegen de voet van Karim Benzema: 1-0 voor Real Madrid.
Een uitgooi tegen de voet van Karim Benzema: 1-0 voor Real Madrid.
 ?? © afp ?? Een afstandssc­hot van Gareth Bale: 3-1 voor Real.
© afp Een afstandssc­hot van Gareth Bale: 3-1 voor Real.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Invaller Gareth Bale sloeg iedereen in Kiev met verstommin­g door met een fenomenale omhaal de 2–1 op het scorebord te zetten.
Invaller Gareth Bale sloeg iedereen in Kiev met verstommin­g door met een fenomenale omhaal de 2–1 op het scorebord te zetten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium