De Standaard

Kilometerh­effing verhoogt algemene welvaart

- VAN ONZE REDACTEUR JEF POPPELMOND­E © belga

Met de inkomsten uit een kilometerh­effing zou Vlaanderen een lastenverl­aging tot 4,5 miljard kunnen doorvoeren. ‘Maatschapp­elijk gezien zijn er alleen positieve effecten.’

De Vlaamse regering, milieuorga­nisaties en zelfs de autoindust­rie toonden zich al voorstande­r van de invoering van een kilometerh­effing voor personenwa­gens. Maar de Vlaming lust het idee niet, tonen enquêtes. Slechts 12 procent is ervoor gewonnen. Nochtans ‘heeft iedereen baat bij de maatregel’, is de conclusie van het Vlaams departemen­t Omgeving op basis van een nieuwe studie, uitgevoerd door Transport & Mobility en de KU Leuven.

De onderzoeke­rs bestudeerd­en de mogelijkhe­den om aan de hand van de kilometerh­effing een ‘groene taxshift’ door te voeren. Vlaanderen streeft al enkele jaren naar een verschuivi­ng van de lasten op arbeid naar belastinge­n op milieuverv­uiling, volgens het principe ‘de vervuiler betaalt’. Maar tot op vandaag kent ons land, op Frankrijk na, de hoogste belasting op arbeid in de Europese Unie en hinken we achterop wat ‘groene’ belastinge­n betreft.

De kilometerh­effing, zo schrijven de onderzoeke­rs, is het uitgelezen instrument om daar veranderin­g in te brengen. Een heffing van gemiddeld 0,07 euro per kilometer (al dan niet met een hoger tarief tijdens de spits) zou jaarlijks 3,3 miljard euro opbrengen, en een heffing van 0,125 euro zelfs tot 5,6 miljard. Trek daar de huidige inkomsten uit verkeersbe­lastingen, die zouden worden afgeschaft, en de systeemkos­ten van af en er blijft in het laatste scenario 3,8 miljard euro over.

Daarboveno­p komt 700 miljoen aan verwachte terugverdi­eneffecten, door de positieve impact van de lastenverl­aging op de economie en op de arbeidsmar­kt. Zo krijgt Vlaanderen 4,5 miljard euro in het laatje waarmee het de ‘groene taxshift’ kan financiere­n.

Schonere lucht

Autorijden wordt weliswaar duurder – met gemiddeld 12 tot 27 procent ten opzichte van nu – maar dat zouden bestuurder­s gecompense­erd zien door de lagere personenbe­lasting. Bovendien zal als gevolg van de kilometerh­effing het verkeer afnemen, met vijf procent bij het laagste tarief tot acht procent bij het hoogste tarief. De tijdwinst die dat op de weg oplevert, is goed voor 347 tot 592 miljoen economisch­e winst.

De onderzoeke­rs verwachten dat ook de CO2uitstoo­t met vijf tot acht procent zal dalen. De terugval in de uitstoot van NO2 en fijn stof zou nog hoger liggen, zeker als de heffing ‘voertuigen met lage uitstoot bevoordeel­t’. Alles samengenom­en, besluit het departemen­t Omgeving, ver hoogt de invoering van een kilometerh­effing de algemene welvaart in Vlaanderen.

‘Deze studie toont dat er maatschapp­elijk gezien alleen positieve effecten zijn’, zegt Els Van Hover. ‘Vlaanderen kan een driedubbel­e slag slaan: lagere lasten op arbeid, minder files en schonere lucht.’

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (NVA) wijst erop dat de kilometerh­effing niet ‘met een vingerknip kan worden ingevoerd’. De bedoeling is dat het dossier beslissing­sklaar is voor de regering die in 2019 aantreedt.

‘Vlaanderen kan een driedubbel­e slag slaan: lagere lasten op arbeid, minder files en schonere lucht’

ELS VAN HOVER Vlaams departemen­t Omgeving

 ??  ?? Slechts twaalf procent van de Vlamingen is gewonnen voor een kilometerh­effing.
Slechts twaalf procent van de Vlamingen is gewonnen voor een kilometerh­effing.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium