De Standaard

DNAanalyse om kanker beter te bestrijden ‘Sommige patiënten krijgen zo nieuwe opties, anderen besparen we onnodige, toxische behandelin­gen

-

Door complexe DNAanalyse­s weten artsen tot in detail hoe de tumor van een patiënt in elkaar zit. Die Informatie leidt tot minder bijwerking­en, betere behandelin­gen en meer kans op overleven.

Opnieuw zet België een belangrijk­e stap vooruit in de behandelin­g van kanker. Het gaat om een techniek die Next Generation Sequencing heet (NGS), waarmee duidelijk wordt welke afwijkinge­n in het DNA van een kankercel de tumor doen groeien.

De techniek wordt al gebruikt, maar dankzij de nieuwe terugbetal­ing, vanaf dit najaar, krijgen meer patiënten er toegang toe. Patiënten betalen maximaal nog acht euro voor een test. De komende drie jaar trekt de federale overheid jaarlijks vier miljoen euro uit.

Door het DNA van een tumorcel te analyseren, weten artsen beter welke therapie bij een patiënt zal aanslaan. ‘Sommige patiënten voor wie alle hoop verloren leek, krijgen zo nieuwe opties, anderen besparen we onnodige, toxische behandelin­gen en een derde groep kunnen we efficiënte­r helpen dan vroeger’, zegt oncoloog Marc Peeters (UZ Antwerpen). Lees: de groei van hun tumor beter afremmen waardoor ze langer overleven.

Voor de nieuwe terugbetal­ing komen onder anderen mensen met bepaalde long en eierstokka­nkers, pancreaska­nker en uitgezaaid­e darm, huiden borstkanke­r in aanmerking. Er is budget voor 20.000 tests per jaar, of bijna een derde van de nieuwe patiënten die er jaarlijks bijkomen.

Kanker ontstaat door het op stapelen van foutjes (‘mutaties’) in het DNA van een gezonde cel, die daardoor wild begint te groeien. Welke mutaties het meeste schade aanrichten, verschilt van patiënt tot patiënt. Klassieke chemothera­pie houdt daar geen rekening mee, doelgerich­te medicatie wel.

‘In de grote klinieken in de VS is de test al routine’, zegt Eric Van Cutsem, digestief oncoloog van het UZ Leuven. ‘België zet nu een belangrijk­e stap. Zo heeft acht procent van de mensen met darmkanker een afwijking die maakt dat chemo erg slecht werkt. Met een cocktail aan nieuwe medicatie verdubbelt de kans dat hun tumor krimpt tot veertig procent.’

MARC PEETERS UZ Antwerpen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium