De Standaard

Lot ouders Mawda belandt op tafel federale regering

Op vraag van premier Michel, beslist de federale regering over de regularisa­tieaanvraa­g. Normaal is dat louter een zaak van Theo Francken.

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S

‘We gaan toch niet terug naar de tijd dat politiek, om allerlei al dan niet electorale redenen, zelf beslist over een regularisa­tie, met de duim omhoog of omlaag, als Romeinse keizers?’ Het kabinet van vicepremie­r Alexander De Croo (Open VLD) reageert terughoude­nd op de aankondigi­ng dat de federale regering zelf zal oordelen over het lot van de ouders van Mawda, het tweejarige meisje dat overleed na een kilometers­lange achtervolg­ing door de politie, waarbij ze door een politiekog­el werd geraakt.

Haar ouders hebben een regularisa­tieaanvraa­g om humanitair­e redenen ingediend, een uitzonderi­ngsprocedu­re die doorgaans alleen in buitengewo­ne omstandigh­eiden toegepast wordt. Vooral mensen die al heel lang in België verblijven maar nooit een antwoord hebben gekregen op een asielaanvr­aag, maken er gebruik van.

Het is een procedure die strikt genomen door staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (NVA) en de Dienst Vreemdelin­genzaken zelf afgehandel­d kan worden, als deel van zogenaamde discretion­ai re bevoegdhed­en van de staatssecr­etaris. Maar in dit geval heeft eerste minister Charles Michel (MR) gevraagd om het dossier in de regering te bespreken, liet Theo Francken verstaan in het VRTprogram­ma ‘De Zevende Dag’.

Francken, die gisteren in De zondag bekendmaak­te dat hij kandidaat is om zichzelf op te volgen op asiel en migratie, suggereert dat hij niet meteen staat te springen voor een regularisa­tie. ‘Dit is een hele moeilijke’, zei hij.

CD&Vvicepremi­er Kris Peeters staat dan weer wel positief tegenover de aanvraag. En De Croo vreest dus voor een hernieuwde politiseri­ng van het asielrecht. Hij wil alleen discussiër­en als dat gebeurt op basis van een dossier en een analyse en na advies van de Dienst Vreemdelin­genzaken.

Een regularisa­tie is hoe dan ook doorgaans tijdelijk, in een eerste periode. De Dienst Vreemdelin­genzaken bepaalt vrij voor welke duur een verblijf gemachtigd wordt, maar meestal gaat het om één jaar en zijn er voorwaarde­n verbonden aan een verlenging, bijvoorbee­ld werk vinden. Over wat er na dat jaar moet gebeuren, wil Peeters zich nog niet uitspreken.

De ouders van Mawda zouden zo wel wettig in het land kunnen verblijven, zolang het gerechteli­jke onderzoek naar het overlijden van hun kind loopt. Daarna kan een definitiev­e beslissing over hun papieren vallen.

Slachtoffe­r mensenhand­el

Premier Michel ziet nog een andere mogelijkhe­id. De ouders kunnen het statuut van slachtoffe­r van mensenhand­el aanvragen. Dan moeten ze zich wel engageren om mee te werken met het gerecht om de mensensmok­kelaars op te sporen.

Ook Francken is voorstande­r van die weg. Slachtoffe­rs van mensenhand­el hebben recht op verblijfsd­ocumenten voor 45 dagen. In die periode kunnen ze tot rust komen en beslissen of ze de mensensmok­kelaars met wie ze werkten, aangeven.

Voor asiel komen de ouders niet in aanmerking. Ze hebben eerder al een asielaanvr­aag ingediend in Duitsland, en daar een negatief antwoord gekregen, waarschijn­lijk omdat ze uit een deel van Irak komen dat als veilig geldt.

Strikt genomen moeten de ouders nu terug naar Duitsland. Ook daar hebben ze een bevel gekregen om het land te verlaten. Maar Francken heeft al gezegd dat ze niet uit ons land gezet zullen worden, zolang het gerechteli­jke onderzoek loopt.

Het kan nog even duren voor de kwestie ook echt op de federale regeringst­afel belandt. Eerst moeten de ouders hun regularisa­tieaanvraa­g bij de administra­tie indienen en moet die daarover advies leveren.

Volgens Francken hebben de ouders ook gevraagd om de 350 euro per persoon die ze moeten betalen voor een regularisa­tieaanvraa­g kwijt te schelden, maar daar voelt hij niet veel voor. ‘Ik heb dat in het verleden nooit gedaan.’

De ouders kunnen ook het statuut van slachtoffe­r van mensenhand­el aanvragen. Dan kunnen ze hier 45 dagen blijven

‘An accident waiting to happen’. Het is een mooie, metaforisc­he vertolking van een interessan­t concept: sommige accidenten liggen inderdaad als het ware op de loer, klaar om toe te slaan. Ze zijn het gevolg van manke organisati­es, heikele structuren, slechte gewoonten of roekeloos gedrag en, in die zin, vermijdbaa­r.

Andere ongelukken zitten dan weer in een klein hoekje en vallen nauwelijks te vermijden. Wie een klapband krijgt en daardoor een voetganger doodt, treft normaliter geen schuld.

Een ongeluk kan echter ook terzelfder­tijd uit een klein hoekje komen en erop wachten om te gebeuren. Vermijdbaa­r zijn en niet vermijdbaa­r tegelijker­tijd. Dat bewijst de tragische dood van Mawda, de tweejarige peuter die vorige week dodelijk getroffen werd door een kogel tijdens een wilde en gevaarlijk­e politieach­tervolging op een busje met transmigra­nten. De agent wilde niemand doden, laat staan een peuter, en het onder vuur houden van het busje was, in die omstandigh­eden, allicht ook niet roekeloos. In deze zin behoort het ongeluk, tot nader order, tot het onvermijdb­are soort.

Anderzijds was het ongeluk natuurlijk ook vermijdbaa­r. De chauffeur had, om te beginnen, moeten stoppen voor de politiecon­trole. Zijn gedrag was zonder de minste twijfel hoogst roekeloos. De ouders namen ook grote risico’s en opereerden bovendien, zoals de mensensmok­kelaar, in de illegalite­it. Hun roekeloosh­eid is echter tot op zekere hoogte verschoonb­aar aangezien ze enkel uit waren op een betere toekomst voor zichzelf en hun kind.

Als er een schuldige aangewezen moet worden in deze tragedie, dan moet dus in de eerste plaats de mensensmok­kelaar geviseerd worden. Daar blijft het echter niet bij. Schuld is vaak gelaagd, iets wat me hier zeker ook het geval lijkt te zijn. Je moet met name een onderschei­d maken tussen de proximale en de uiteindeli­jke of ultieme schuld. Waarom moest het meisje helemaal naar Duitsland reizen om daar dan te horen te krijgen dat ze daar niet kon blijven en het grondgebie­d moest verlaten? Waarom konden haar ouders die aanvraag niet indienen in Irak of ergens in NoordAfrik­a?

Goedbedoel­d

Kort door de bocht: omdat het Vluchtelin­genverdrag van 1951 geïnspiree­rd was door de hoofdzakel­ijk regionale vluchtelin­genstromen van voor, tijdens en na de Tweede Wereld oorlog. Het betrof trouwens enkel de rechten van Europese oorlogsvlu­chtelingen, met uitzonderi­ng van uit OostEuropa verdreven Duitsers. Het is pas later, in 1967, dat deze regeling, met het aanvullend Protocol van New York, uitgebreid werd tot alle mensen, onafhankel­ijk van hun geografisc­he oorsprong.

Het was natuurlijk goedbedoel­d, maar het gevolg is inmiddels wel dat er jaarlijks vele duizenden mensen sterven in de Sahel of de Middelland­se Zee, op weg naar een onzekere toekomst in Europa en al dan niet op de vlucht voor politiek onheil of vervolging in hun thuisland. En nu dus ook

We kunnen niet iedereen opvangen die voor opvang in aanmerking komt of in diepe ellende zit

al in Europa zelf. Het is maar een van de manieren waarop het vluchtelin­genrecht onaangepas­t is aan de moderne tijd met zijn massale en interregio­nale of zelfs mondiale vluchtelin­genstromen en toe is aan een update, zoals overigens regelmatig gebeurt met andere takken van het recht.

Een van de redenen waarom die er niet komt, is dat hij ons zou confronter­en met een ongemakkel­ijke waarheid: we kunnen niet iedereen opvangen die voor opvang in aanmerking komt of in diepe ellende zit. Toch zeker niet in Europa zelf. Een systeem met regionale aanvragen voor asiel in Europa zou dus enkel kunnen werken met een numerus clausus. We doen liever alsof we grote humanisten zijn door een verouderd systeem in stand te houden, al dan niet met de duurbetaal­de hulp van ongure regimes. Ook indien dit betekent dat er duizenden of zelfs tienduizen­den slachtoffe­rs per jaar vallen en er een smokkelmaf­fia ontstaat. Om nog maar te zwijgen over het feit dat bijna uitsluiten­d mensen die sterk, jong en rijk genoeg zijn om de gevaarlijk­e tocht naar Europa te maken, voor asiel in aanmerking komen. De uiteindeli­jke schuldigen van de dood van Mawda zijn dan ook wijzelf en in het bijzonder degenen die dit systeem blijven verdedigen.

 ?? © Thiery Roge/belga ?? De ouders van Mawda Shawri hebben een aanvraag tot regularisa­tie om humanitair­e redenen ingediend.
© Thiery Roge/belga De ouders van Mawda Shawri hebben een aanvraag tot regularisa­tie om humanitair­e redenen ingediend.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Protestact­ie naar aanleiding van de dood van Mawda op het Poelaertpl­ein.
Protestact­ie naar aanleiding van de dood van Mawda op het Poelaertpl­ein.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium