De Standaard

Parket onderzoekt pseudopsyc­hologen

- BRECHT CASTEL © ableimages

Er lopen twaalf onderzoeke­n naar pseudopsyc­hologen zonder relevante diploma’s. Er zijn nog tientallen gelijkaard­ige dossiers bekend bij overheid en gerecht.

Bij de twaalf dossiers gaat het om vrouwen en mannen die zichzelf coach of therapeut noemen. Geen van hen heeft een basisoplei­ding psychologi­e. Twee noemen zich hypnothera­peut en werken met een ‘energetisc­he’ vorm van hypnose. Het verdere aanbod van therapieën gaat van bachbloese­mtherapie tot chakra healing. Voor geen ervan is er een wetenschap­pelijke basis. Toch geven de ‘therapeute­n’ bijna allemaal aan dat ze depressies behandelen in hun thuisprakt­ijk. Verder geven ze onder meer behandelin­gen tegen verslaving­en, zelfmoordg­edachten, dwang, angst en eetstoorni­ssen.

Wet overtreden

Een van de Limburgse coaches reageert anoniem: ‘Ik heb cliënten met een depressie al goed geholpen met kinesiolog­ie (een alternatie­ve geneesmeth­ode, red.). Toch pretendeer ik niet dat ik arts of psycholoog ben.’

Advocate en specialist­e medisch recht Jellina Buelens is zeer kritisch. ‘Een coach die op zijn website zegt dat hij depressies behandelt, begeeft zich op gevaarlijk terrein. Een depressie is een erkende ziekte en dan overtreed je de wet.’

Een van de WestVlamin­gen tegen wie een onderzoek loopt, heeft slechts een basisoplei­ding als maatschapp­elijk assistent, maar werkt wel al veertig jaar als ‘psychother­apeut’ en staat zelfs op een officiële lijst van de CM. Telefonisc­h bevestigde ze dat ze onder meer depressies en dwangstoor­nissen behandelt met neurolingu­ïstisch programmer­en en Japanse reiki.

De bal ging aan het rollen door een klinisch psycholoog, een huisarts en twee leden van Skepp, een actiegroep tegen pseudowete­nschap. Samen onderzocht­en ze de websites van 63 personen die therapieën aanbieden zonder de nodige diploma’s te hebben.

De dossiers met printscree­ns van die websites werden doorgespee­ld aan de Provincial­e Geneeskund­ige Commissies (PGC). Die overheidsi­nstantie is onder andere bevoegd voor het opsporen van onwettige uitoefenin­g van de gezondheid­szorg. Burgers kunnen er melding maken van laakbare praktijken bij zorgbeoefe­naars. Sinds 2015 is ook de klinische psychologi­e wettelijk beschermd.

Verschil per provincie

De PGC’s van Limburg en WestVlaand­eren speelden de dossiers door aan de parketten van Hasselt en Ieper. Het openbaar ministerie bevestigt dat het onderzoeke­n heeft geopend naar respectiev­elijk vier en acht coaches, op verdenking van het onwettige uitoefenen van de gezondheid­szorg. De maximumstr­af is zes maanden gevangenis.

Wat is er gebeurd met de dossiers in de andere provincies? Het PGC van VlaamsBrab­ant (waar de dossiers van negen therapeute­n liggen) wou niet reageren. In OostVlaand­eren beslist de commissie op 10 juni of ze hun 19 dossiers doorgeven aan het parket.

In Antwerpen zijn 23 dossiers overgemaak­t aan het openbaar mi niet erkend door de wet. nisterie, maar daar is tot dusver geen onderzoek geopend. De voorzitter van die PGC, dokter Denis Duyck, acht het ‘zeer onwaarschi­jnlijk’ dat het parket die zaken zal behandelen. Hij schat dat slechts een op de tien dossiers die zijn PGC over de jaren heen doorgaf, ook behandeld werd. Het Antwerpse parket geeft voorlopig geen commentaar.

‘Depressie is een erkende ziekte, die mag je als coach niet behandelen’

JELLINA BUELENS Advocate medisch recht

 ??  ?? Kristalthe­rapie:
Kristalthe­rapie:

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium