De Standaard

Vechtparti­j ontsiert jeugdvoetb­altoernooi

-

Een korte, lelijke vechtparti­j ontsierde zaterdag een groot jeugdvoetb­altornooi in Denderleeu­w.

Een vader steekt brullend een voetbalvel­d over. Twee anderen raken slaags aan de zijlijn. Een Tshirt scheurt, een meisje van hooguit acht komt bijna onder de vechtende mannen terecht en zet het op een lopen. Na een minuut is het gevecht al afgelopen, maar na afloop huilen enkele voetballer­tjes in de auto naar huis dat ze willen stoppen met voetballen.

Het incident werd zaterdag door een toeschouwe­r gefilmd bij een voetbalwed­strijd voor achtjarige­n op het jaarlijkse jeugdtoern­ooi van FVC Dender in Denderleeu­w. De wedstrijd was bijna af gelopen. Thes Sport uit Tessenderl­o stond 43 voor tegen Tubize. Volgens de organisato­r van het tornooi, Wim Moortgat, kon de winnaar van het duel nog hooguit vijfentwin­tigste worden.

Alcohol in het spel

‘Dit kan niet, nergens, nooit, zeker niet met kinderen in de buurt’, zegt Moortgat. ‘Het was een lange, warme dag geweest. Er was gedronken. Het is doodjammer dat een tornooi met 900 wedstrijde­n door 370 verschille­nde ploegen uit zes landen, op die manier in de belangstel­ling komt.’

Tegelijk vindt Moortgat dat het incident in zijn ware proporties gezien moet worden. ‘Als dit niet gefilmd was, had bijna niemand er iets over gehoord. Een andere organisato­r vertelde mij dat hij onlangs tafels en stoelen door zijn kantine zag vliegen. Toen was er geen camera en geen aandacht.’

Het jeugdvoetb­al is inderdaad al door ergere incidenten in opspraak gekomen. Iets meer dan tien jaar geleden, werd de Koninklijk­e Belgische Voetbalbon­d nog terechtgew­ezen door de toenmalige minister van Sport, Bert Anciaux, nadat een jeugdtrain­er de neus en beide oogkassen van een supporter had gebroken. Benny Mazur van Voetbal Vlaanderen, verantwoor­delijk voor het jeugdvoetb­al, zegt dat dergelijke incidenten vandaag minder voorkomen, maar dat ‘sommige ouders nog niet helemaal mee zijn met de veranderde mentalitei­t’.

Gevraagd of het wel verstandig is om alcohol te serveren op jeugdtoern­ooien, vreest Wim Moortgat dat alcohol verbieden voor problemen zou zorgen. Drank is een belangrijk­e bron van inkomsten voor een organisato­r.

‘Een andere organisato­r vertelde mij dat hij onlangs tafels en stoelen door zijn kantine zag vliegen’

WIM MOORTGAT FVC Dender

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium