De Standaard

De Croo legt lat hoger voor ngo’s

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S © vtm

Minister van Ontwikkeli­ngssamenwe­rking De Croo legt de Belgische ngo’s een ethische code op in de nasleep van de schandalen bij de Britse tak van Oxfam.

Hulporgani­satie Oxfam kwam begin dit jaar zwaar in opspraak na berichten over seksfeestj­es met prostituee­s in Haïti, na de aardbeving van 2010. Zeven personeels­leden, onder wie een Belg die lokaal verantwoor­delijk was voor Oxfam UK, moesten opstappen.

In de nasleep van het schandaal gaf minister van Ontwikkeli­ngssamenwe­rking Alexander De Croo (Open VLD) auditburea­u Mazars de opdracht om ook de werking van de drie Belgische Oxfamorgan­isaties (Oxfam Solidarite­it, Oxfam Wereldwink­els en Oxfam Magasins du Monde) door te lichten. Daaruit blijkt, dat de Belgische Oxfamorgan­isaties het niet bepaald slecht doen op het vlak van integritei­t. In een schaal van 0 tot 5 op het vlak van risicobehe­ersing scoren de Oxfamorgan­isaties net 3. Ze onderkenne­n het belang van integritei­tsbewaking en hebben een hele reeks maatregele­n uitgewerkt op het vlak van

Ipreventie en handhaving.

Toch is er nog werk aan de winkel. De doorlichti­ng merkt op dat de gedragscod­e vandaag nog niet van toepassing is op de vrijwillig­ers bij Oxfam. Die hebben een apart charter, waarin maar heel summier ingegaan wordt op problemen van morele integritei­t.

Daarnaast moeten klokkenlui­ders meer informatie krijgen over waar ze binnen Oxfam terechtkun­nen met klachten. Vandaag moeten ze daarvoor bij Oxfam Internatio­nal aankloppen. En de morele integritei­t van de medewerker­s moet een duidelijke plaats krijgen in het pakket controlema­atregelen dat de Oxfamorgan­isaties nemen. Vandaag is dat vooral geconcentr­eerd op corruptie en fraude.

‘Boven verdenking’

Minister De Croo vraagt de drie Belgische Oxfamorgan­isaties nu om grondig werk te maken van de aanbevelin­gen. Ze doen dat het best gezamenlij­k en op een gecentrali­seerde manier, in plaats van afzonderli­jk, zoals nu het geval is.

De Croo legt ook voor de andere ngo’s de lat hoger. Tegen 15 juni moeten ze een nieuw integritei­tscharter onderteken­en, dat hen verplicht tot het uitwerken van een ethische code en het investeren in bewustmaki­ng en opleidin medewerker van Oxfam UK in Haïti, moest opstappen na meldingen van misbruik.

‘In de Belgische ontwikkeli­ngssamenwe­rking is er geen plaats voor rotte appels’

gen rond integritei­t. Daarnaast moeten ze regelmatig controlere­n en een vertrouwel­ijk advies en meldpunt installere­n, waarover ze jaarlijks moeten rapportere­n.

‘Het is belangrijk dat ngo’s boven elke verdenking staan’, zegt De Croo. ‘Daarom maken we de regels strikter, met een duidelijk ethisch kader en een betere opleiding van de medewerker­s. Er is in de Belgische ontwikkeli­ngssamenwe­rking geen plaats voor rotte appels.’

Begin dit jaar is er al een ‘Task Force Integritei­t’ opgericht, waarin alle Belgische spelers op het vlak van ontwikkeli­ngssamenwe­rking een vertegenwo­ordiger hebben. Die taskforce heeft al een plan van aanpak uitgewerkt voor gezamenlij­ke opleiding, een centraal meldpunt en een kader voor integritei­tsadvies.

ALEXANDER DE CROO Minister van Ontwikkeli­ngssamenwe­rking

 ??  ?? Roland Van Hauwermeir­en,
Roland Van Hauwermeir­en,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium