De Standaard

‘Een echte staatsman zou nu opstappen’

Het Spaans parlement buigt zich vandaag over een motie van wantrouwen tegen de regering van premier Rajoy.

- VAN ONZE REDACTRICE CORRY HANCKÉ

De Spaanse premier Mariano Rajoy is een politieke overlever. Hij slaagt er al twee jaar in om zijn minderheid­sregering, die maar over 134 van de 350 volksverte­genwoordig­ers beschikt, in het zadel te houden. Maar belangrijk­er nog: het lukt hem om de geur van corruptie die sinds jaren rond zijn Partido Popular hangt buiten, de officiële residentie, het Palacio de la Moncloa, te houden.

Hij zweeg over zijn steun aan Cristina Cifuentes, die als premier van de regio Madrid met een vervalst diploma rondliep. En hij noemde de arrestatie van zijn jarenlange compagnon, oudministe­r Eduardo Zaplana, die vorige woensdag in de cel moest op verdenking van witwassen, een zaak van het verleden.

‘Geïsoleerd­e gevallen’

Hij zal vast vergeten zijn dat hij in 2013 volledige transparan­tie beloofde, toen een zaak van illegale partijfina­nciering gevaarlijk dicht bij hem kwam. Hij erkende meer dan eens dat al die schandalen niet goed voor het imago van zijn partij waren, maar daarmee was de kous af.

Vorige week zei hij dat de tien tot vijftien corruptiez­aken waarin topmensen van zijn partij zijn betrokken, ‘geïsoleerd­e gevallen’ waren. Maar hoeveel geïsoleerd­e gevallen moet je hebben om te eindigen met een stinkende olievlek?

Vinger op de wonde

Vorige donderdag legden de rechters van de Audiencia Nacional in de zaak Gürtel een boete van bijna 250.000 euro aan de Partido Poplar op omdat de partij genoten heeft van inkomsten die via corruptie zijn bekomen. De uitspraak legt de vinger op de wonde.

Dat de rechters, in hun 1.687 pagina’s dikke veroordeli­ng, ook schrijven dat de getuigenis van Mariano Rajoy in deze zaak ongeloofwa­ardig is, is ronduit pijnlijk voor de zittende premier.

Hij is ondertusse­n een van de minst populaire premiers van Spanje geworden. Bij een peiling van Metroscopi­a halverwege deze maand zei 86 procent van de ondervraag­den dat het tijd werd dat Rajoy opstapte. Zelfs in zijn eigen partij vond slechts 35 procent dat hij nog altijd geschikt is als premier.

Het voorbije weekeinde riep zelfs de conservati­eve krant El Mundo premier Rajoy op om vervroegde ver

Het kleine Ciudadanos is de grootste partij van het land geworden. Zij is voor velen hét alternatie­f voor de Partido Popular

kiezingen uit te schrijven. Dan zou hij consequent en verantwoor­delijk zijn, zoals het past voor een regeringsl­eider die het welzijn van zijn land op het oog heeft, stond in het editoriaal.

Vogel voor de kat

El Mundo wijst erop dat Rajoy een vogel voor de kat is in de komende twee jaar die hem van deze legislatuu­r resten. Door het besmeurde imago van de premier zal geen enkele partij nog bereid zijn om zijn minderheid­sregering te depanneren, terwijl er enkele heikele dossiers liggen te wachten. Er moet bijvoorbee­ld een oplossing voor het opstandige Catalonië worden gevonden en de begroting voor 2018 moet ook nog worden goedgekeur­d.

De meeste weerstand kan Rajoy verwachten van de centrumrec­htse partij Ciudadanos. Deze kleine partij met 32 vertegenwo­ordigers in het parlement is volgens peilingen, met 29,1 procent, de grootste van het land geworden. Zij is voor vele Spanjaarde­n hét alternatie­f voor de Partido Popular. Haar populaire leider Albert Rivera zal geen kans onbenut laten om de minderheid­sregering van Rajoy op haar plaats te zetten en te dreigen met vervroegde verkiezing­en.

Vandaag wordt in het parlement een vertrouwen­sstemming gehouden over de regeringRa­joy. Zelfs als zou blijken dat de oppositie er niet in slaagt om een front te vormen dat de meerderhei­d van de zetels heeft en premier Rajoy deze motie van wantrouwen overleeft, dan nog kan hij de komende jaren helemaal geen kant meer op.

 ?? © efe ?? Zelfs in zijn eigen partij vindt slechts 35 procent dat Mariano Rajoy nog geschikt is als premier.
© efe Zelfs in zijn eigen partij vindt slechts 35 procent dat Mariano Rajoy nog geschikt is als premier.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium