De Standaard

Vredesakko­ord staat op de helling

-

De gedoodverf­de winnaar van de presidents­verkiezing­en in Colombia is Ivan Duque. Hij is scherp gekant tegen het vredesakko­ord met de Farc.

In Colombia werd gisteren de eerste ronde van de presidents­verkiezing­en gehouden. De vorige keer dat de Colombiane­n naar de stembus trokken om een nieuwe president te kiezen, woedde in het land nog een burgeroorl­og. Het leger bestreed de Farc, de Fuerzas Armadas Revolucion­arias de Colombia, een belangrijk­e gewapende rebellengr­oep die haar geld uit de drugshande­l haalde. Sindsdien is er een vredesakko­ord gesloten, heeft president Juan Manuel Santos daarvoor de Nobelprijs voor de Vrede gekregen en zitten er sinds de parlements­verkiezing­en van maart tien vertegenwo­ordigers van de Farc in het parlement.

En toch speelt de burgeroorl­og nog altijd een centrale rol in de campagne voor de huidige presidents­verkiezing­en. Vele Co lombianen waren in 2016 tegen het vredesakko­ord dat met de Farc werd gesloten. Eind 2016 stemde 52,6 procent van de kiezers in een referendum tegen het akkoord, maar president Santos paste het akkoord aan en liet het parlement – niet de bevolking – over de nieuwe versie stemmen.

Protegé van Uribe

De kandidaat die het meest kans maakt om de verkiezing­en te winnen, is de rechtse Ivan Duque. Hij is de protegé van Álvaro Uribe, die als president tussen 2002 en 2010 zware klappen aan de Farc uitdeelde. Uribe heeft goede banden met de grootgrond­bezitters die door het vredesakko­ord worden getroffen en hij zal waarschijn­lijk proberen om via zijn protegé de uitwerking van het akkoord te vertragen.

Een van de vier andere kandidaten is Humberto de la Calle. Hij was de belangrijk­ste onderhande­laar voor het vredesakko­ord en hij zal, mocht hij president worden, verder werken aan de verzoening in de samenlevin­g.

Het gros van de Colombiaan­se bevolking heeft zich nog niet verzoend met het vredesakko­ord. Zij zijn niet vergeten dat in de vijftig jaar burgeroorl­og ruim 200.000 slachtoffe­rs zijn gevallen en ze vinden het ongepast dat de 7.000 rebellen van de Farc amnestie hebben gekregen.

Loze beloftes

De boeren op het platteland merken ook weinig van de beloftes die de regering deed. Er zouden programma’s komen om de ombouw van de cocaplanta­ges, tijdens de burgeroorl­og voor vele landbouwer­s de belangrijk­ste bron van inkomsten, naar gewone landbouwpr­oducten te facilitere­n. Maar tot nu toe merken ze daar weinig van.

Het geweld in Colombia is intussen weer opgelaaid. Omdat de boeren nog altijd geen alternatie­f voor cocaïne hebben, hebben anderen zich op de illegale handel gestort. Gewapende groepen, paramilita­iren en dissidente leden van de Farc leveren hevig strijd voor een plek op de lucratieve drugsmarkt.

Het geweld is weer opgelaaid. Gewapende groepen, paramilita­iren en dissidente Farcleden leveren strijd voor een plek op de lucratieve drugsmarkt

 ?? © afp ?? President Juan Manuel Santos brengt zijn stem uit.
© afp President Juan Manuel Santos brengt zijn stem uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium