De Standaard

Ierland ontworstel­t zich aan greep van katholieke Kerk

Voor het einde van het jaar wordt abortus in Ierland gelegalise­erd, belooft de regering na de volksraadp­leging.

- © afp, epaefe

Mensen vlogen elkaar in de armen, tranen vloeiden. De ontlading was enorm toen zaterdagmi­ddag de officiële resultaten van het referendum over abortus bekend werden. Misschien zit in die emoties wel het antwoord op de vraag waarom de Ieren zo massaal ‘ja’ hebben geantwoord op de vraag of ze het grondwette­lijk verbod op zwangersch­apsafbreki­ng willen afschaffen: het gaat potentieel om elke vrouw, elk gezin, elk kind dat niet langer verplicht wordt in ongunstige omstandigh­eden ter wereld te komen.

Het wordt kantje boord, hadden de opiniepeil­ers vooraf voorspeld. Maar uiteindeli­jk werd het ‘ja’ met een tweederdem­eerderheid: 66,4 tegen 33,6 procent. Er liep, in tegenstell­ing tot de ver

Iwachtinge­n, ook geen kloof tussen platteland en stad (zie kaart). In Dublin was de meerderhei­d groter dan elders, maar het hele land koos voor veranderin­g. Op county Donegal na, waar een uiterst krappe meerderhei­d tegen legaliseri­ng stemde.

Donegal is een beetje een buitenbeen­tje. Het ligt in een uithoek van het land, gekneld tussen de zee en de grens met NoordIerla­nd, dat tot het Verenigd Koninkrijk behoort en waar dezelfde draconisch­e wet van kracht is als in de Republiek. Jonge mensen, de grootste voorstande­rs van de versoepeli­ng, zijn er lang geleden weggetrokk­en op zoek naar jobs. De opkomst in de landelijke provincie lag met 57 procent ook een stuk onder het nationaal gemiddelde van 64,5 procent.

‘Velen zullen het resultaat zien als een bewijs van onze marginale invloed op de Ierse cultuur’

Partijpoli­tiek

DIARMUID MARTIN aartsbissc­hop van Dublin

Niet alleen was er geen diepe geografisc­he breuklijn te bespeuren, ook partijpoli­tiek was dat niet het geval. Volgens de exitpolls stemden alleen de kiezers van Fianna Fail met een uiterst krappe meerderhei­d ‘neen’: 50,3 tegen 49,7 procent. De partij, die in het Europees Parlement tot de liberale Aldefracti­e behoort, had haar leden geen stemadvies gegeven.

Dat had ook Fine Gael van premier Leo Varadkar, lid van de Europese Volksparti­j, niet gedaan. Haar kiezers kozen met bijna 75 procent voor ‘ja’. Net als die van Sinn Féin, de voormalige politieke arm van het Iers Republikei­ns Leger. Het socialisti­sche Labour (80%) en de Green Party (88%) noteerden het hoogste aantal jastemmen. De partijbest­uren van Sinn Féin en Labour hadden openlijk gepleit voor een jastem.

Nationaal waren de 65plussers de enige leeftijdsc­ategorie die in meerderhei­d voor het behoud van het verbod stemde.

 ??  ?? Voorstande­rs van abortus vieren feest in Dublin.
Voorstande­rs van abortus vieren feest in Dublin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium