De Standaard

Wie moet eerste vredesgeba­ar maken?

- © ap

Gaat de ontmoeting tussen president Donald Trump en de NoordKorea­anse leider Kim Jongun nu toch gewoon door? Het begint er zowaar op te lijken.

Donderdag zegde Trump de top af in een persoonlij­ke brief aan Kim, maar inmiddels doet hij bijna alsof hij die brief nooit heeft verstuurd. De top zou op 12 juni in Singapore moeten plaatsvind­en.

Zaterdag liet de NoordKorea­anse leider tijdens een onverwacht­e en inderhaast georganise­erde nieuwe ontmoeting met de ZuidKoreaa­nse president Moon Jaein weten dat hij zijn zinnen nog steeds op de top heeft gezet.

Moon zegt dat Kim wel degelijk argwaan koestert jegens de VS. ‘Kim heeft er vooral twijfels over

Iof zijn land de VS echt kan vertrouwen als die beloven een einde te maken aan vijandige relaties’, aldus Moon. Een hoge ZuidKoreaa­nse functionar­is heeft al gesuggeree­rd dat die angst simpel weg te nemen is door een verklaring van nonagressi­e voor de top. Trump houdt steeds nadrukkeli­jker de mogelijkhe­id open dat de top gewoon doorgaat. Een bezoek aan Singapore van de Amerikaans­e delegatie die de top moet voorbereid­en, gaat ook gewoon door. Zondag zetten Amerikaans­e onderhande­laars zelfs voet in NoordKorea voor een onderhoud met Choe Son Hui, de NoordKorea­anse onderminis­ter van Buitenland­se Zaken.

Het grootste geschilpun­t blijft welke partij op welk moment wat moet doen. Moet NoordKorea eerst al zijn kernwapens inleveren voordat de sancties worden ver Zuid-Koreanen kijken in het station van Seoel naar een tv-journaal.

‘Kim Jongun betwijfelt of NoordKorea de VS echt kan vertrouwen’

licht? Of moet het een stapsgewij­s proces zijn, waarbij ook de Verenigde Staten hun troepenmac­ht uit ZuidKorea terugtrekk­en? Dat heeft de voorkeur van niet alleen NoordKorea, maar ook van ZuidKorea en van China.

En moeten de VS ook THAAD ontmantele­n, het raketafwee­rsysteem dat in ZuidKorea is gestatione­erd? Dat zal in elk geval een eis zijn die China Kim tijdens zijn recente bezoek nadrukkeli­jk heeft meegegeven.

MOON JAEIN president ZuidKorea

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium