De Standaard

De roze flamingo doorgeprik­t

- VALERIE DROEVEN

I k maak me zorgen over Instagram. De socialemed­iaapp blijkt de laatste jaren de populairst­e onder jongeren. Los van cijfers en mediaonder­zoeken, merk je dat ook op familiefee­sten, tijdens zomerse barbecues of in huis bij je tieners. Mijn dochter heeft sinds kort een smartphone. Het eerste wat ze deed, was haar Instagrama­ccount in orde brengen. Dat blijkt onontbeerl­ijk om met haar klasgenoot­jes en vrienden in contact te blijven. Facebook hoefde ze niet: voor oudjes, vond ze, voorbij, ten onder gegaan aan privacy en fakenewsge­doe. Welk gedoe, dat kan ze me niet vertellen, maar dat er een negatief aura rond Facebook hangt, heeft ze wel opgepikt. Dus is het Snapchat, Youtube en Instagram.

Ik begrijp het wel. Instagram is een leuk sociaal medium, altijd positief en vrolijk. Geen brulboeien die hun gelijk willen halen. Cynisme en politiek zijn er verbannen. Kumbaya en zo.

Instagram beïnvloedt ons meer dan we denken. Plots eten we anders, kleurrijke­r en fotogeniek­er. Hetzelfde geldt voor interieurs of huwelijksf­eesten. Anno 2018 zijn ze instagramm­able. En zonder de invloed van Instagram zou de serie The handmaid’s tale (nu op Canvas te zien) nooit zo mooi in beeld gebracht zijn.

Maar de laatste jaren wordt het medium overspoeld door influencer­s, mensen met veel volgers die door bedrijven benaderd worden om hun producten te promoten. Authentiek­e reclame heet dat. Volwassene­n doen wat ze willen, denk je dan. Tot ik vorige week een meisje van vijftien interviewd­e over hoe ze Instagram gebruikt. Daar leerde ik veel van bij. Dat ze het concept privacy redelijk goed begreep, bijvoorbee­ld. Maar ook dat ze met haar 900 volgers al geregeld door bedrijven aangesprok­en werd om hun producten te promoten. Bedrijven die tieners aanzetten om op Instagram voor reclamebor­d te spelen? Weg vrolijkhei­d, want het ruikt wel erg naar moderne kinderarbe­id. Hoog tijd dat iemand die bedrijven op het roze matje roept. Want hoeveel authentiek­e opblaasfla­mingo’s ze er ook tegenaan gooien, dat krijgen ze toch niet meer uitgelegd?

Bedrijven die tieners aanzetten om voor reclamebor­d te spelen, dat ruikt naar moderne kinderarbe­id

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium