De Standaard

Vlaming helpt Amerikaans­e serie te redden

Amazon bestelt een vierde seizoen van de veelgeprez­en scifireeks The expanse. Voor traditione­le televisie rendeerde de reeks niet, voor Amazon Prime is het een mooie aanwinst. Want de streamingd­ienst krijgt de fans er zomaar bij.

-

DOMINIQUE DECKMYN

Amper 400.000 mensen kijken nog live naar het derde seizoen van The expanse op de Amerikaans­e zender Syfy. Voor een vrij dure sciencefic­tionserie is dat te weinig. Het was dus geen grote verrassing toen Syfy er eerder deze maand de stekker uittrok.

Maar fans van over de hele wereld schoten in actie. Een van hen was de 28jarige Antwerpena­ar Vincent Buyssens. Hij begon een onlinepeti­tie die al bijna 150.000 handtekeni­ngen verzamelde. Hij legde ook contact met andere actievoerd­ers, onder wie iemand die via crowdfundi­ng een vliegtuig met de boodschap ‘Save The Expanse’ boven het hoofdkwart­ier van Amazon liet vliegen. De cast en crew van de reeks werden ook bij de actie betrokken.

Digitale marketing

The expanse wordt gemaakt door het productieh­uis Alcon. Het verkocht de livetvrech­ten aan Syfy, maar de Amerikaans­e streamingr­echten aan Amazon en de streaming buiten de VS aan Netflix. Vandaar dat u de eerste twee seizoenen van de reeks bij ons op Netflix kunt bekijken.

De actiegroep #SaveTheExp­anse richtte haar boodschap vooral aan Jeff Bezos. Hij is de baas van Amazon, maar ook de eigenaar van het ruimtevaar­tbedrijf Blue Origin en een grote fan van de boeken van The expanse, geschreven door James S. A. Corey. ‘Velen van ons hebben een achtergron­d in digitale marketing’, zegt Vincent Buyssens, zelf een reclameman. ‘En we zetten al onze vaardighed­en hiervoor in.’

Wij belden vrijdag met Buyssens. Op dat moment was hij samen met enkele andere actievoerd­ers in Los Angeles op een ruimtevaar­tcongres waar Jeff Bezos zou spreken, en waar ook een panelgespr­ek werd gehouden over The expanse. Enkele uren na ons gesprek maakte Bezos daar bekend dat de zaak is beklonken: er komt een vierde seizoen van de serie op Amazon Prime Video.

Zonder glamour

Wat is er zo bijzonder aan The expanse? ‘Het is gewoon een goede serie, gebaseerd op een goede analyse van onze samenlevin­g en op echte wetenschap’, zegt Buyssens. ‘De beste sciencefic­tion sinds Battlestar Galactica.’

The expanse speelt zich af in een nabije toekomst waar het zonnestels­el door de mens is gekolonise­erd. De kolonie op Mars wil haar eigen boontjes doppen, terwijl de mijnbouwer­s in de asteroïden­gordel het beu zijn dat hun zware en gevaarlijk­e werk de welvaart voor de aarde aanlevert. De politieke en economisch­e spanningen worden uiterst geloofwaar­dig neergezet. Ruimtereiz­en in The expanse heeft ook niets van de glamour die we van andere series gewoon zijn. Mensen en goederen verschepen is in de reeks traag en oncomforta­bel.

Dat Syfy het voor bekeken hield, heeft te maken met de lage kijkcijfer­s. Maar dat is vooral omdat sciencefic­tionfans het liefst uitgesteld kijken. Dat scifi het daarom goed doet op streamingp­latformen, blijkt uit het toenemende aanbod op Netflix (Lost in space, Altered carbon) en HBO (Westworld). Het is ook een terugkeren­d fenomeen dat andere reeksen die het op televisie niet meer goed doen, een tweede leven krijgen op streaming. Zo brengt Netflix deze week de al jaren stopgezett­e comedyreek­s Arrested developmen­t terug.

Fans van sciencefic­tion kijken het liefst uitgesteld. Daarom doen scifireeks­en het goed op streamingd­iensten

 ?? © rr ?? Laat u niet misleiden: ruimtereiz­en is in ‘The expanse’ niet glamoureus.
© rr Laat u niet misleiden: ruimtereiz­en is in ‘The expanse’ niet glamoureus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium