De Standaard

En toen werd Venetië een vrijplaats

De Architectu­urbiënnale van Venetië houdt met het thema ‘Freespace’ een pleidooi voor een open, genereuze architectu­ur. Onze landgenote­n De Vylder Vinck Taillieu kregen een Zilveren Leeuw voor ‘jong en beloftevol’ werk.

- KOEN VAN SYNGHEL © rr © ap nog tot 25 november, labiennale.org © Italo Rondinella

Voor de tweede keer in zestien edities nodigde de Architectu­urbiënnale een vrouw uit als curator. Ze vroeg er meteen twee: de Ierse Yvonne Farrell en Shelley McNamara van het bureau Grafton Architects. Als centraal thema schoven ze Freespace naar voren. Wereldwijd zochten ze projecten bij elkaar waar architectu­ur vrijplaats­en creëert om waardig te leven. In hun optiek heeft het thema ook betrekking op gebouwen, steden en landschapp­en die vanwege hun kwaliteit van de ene generatie overgaan op de andere.

Voor de curatoren zal het hard zijn aangekomen dat een groep Venetianen net die symbiose tussen heden, verleden en toekomst op de hak nam. In een stad als Venetië staat ze onder druk, omdat een levende stad er stilaan uitgroeit tot een pretpark. De actievoerd­ers riepen op om de stad niet verder over te leveren aan het toerisme.

Gelukkig is het thema door veel inzendinge­n opgepikt. Het Belgische paviljoen, dit jaar ingevuld door de Franse Gemeenscha­p, toont de navrante kant ervan. De curatoren Traumnovel­le en Roxane Le Grelle gingen uit van een dystopisch toekomstve­rhaal over de Brussele Europawijk. In hun literaire tekst Eurotopia regeert daar na een burgeroorl­og een parlement van burgers die door het lot zijn aangeduid.

De bezoeker van het Belgische paviljoen struikelt een blauw auditorium binnen. Die lege plek moet de komende maanden gevuld worden met debatten. Die gaan over de bedenkelij­ke architectu­ur van de Europawijk Het Argentijns paviljoen.

en hoe die gerecupeer­d zou kunnen worden. Als intellectu­ele oefening is de insteek interessan­t, maar de vraag is of de boodschap overkomt bij de modale bezoeker.

Burgers boven

In het Franse paviljoen ligt de nadruk op projecten die zijn ontstaan vanuit burgerinit­iatieven. Daarbij valt op hoe de rol van architecte­n is veranderd. Die denken steeds meer mee over bouwprogra­mma’s die organisch groeien. Ze bekijken die in relatie tot de gebouwde omgeving, tot het landschap en tot de noden van de burgers.

Die verschuivi­ng naar participat­ieve modellen valt ook op in het Italiaanse paviljoen, waar de aandacht wordt getrokken op de kracht en de fragilitei­t van landschapp­en. De Italianen tonen projecten in leeglopend­e dorpen, in verlaten industriël­e sites en in nooit afgewerkte publieke gebouwen. Die worden door middel van burgerinit­iatieven nieuw leven ingeblazen.

De Britten en de Zwitsers daarentege­n grappen met het thema. Het Britse paviljoen toont kale muren. Via een stelling kun je naar een platform dat tijdelijk werd opgetrokke­n boven het pannendak: een verrassend balkon met zicht op Venetië. Wat heet verrassend, natuurlijk, want de Hongaren doen net hetzelfde. Alleen refereert hun dakterras aan de feestelijk­e ‘bezetting’ van een brug over de Donau toen die werd gesloten voor renovatie.

Freespace kan ook unheimlich zijn. Het Zwitserse paviljoen is op een vervreemde­nde manier verbouwd tot een standaarda­ppartement. De installati­e reflecteer­t over normalitei­t en over de standaarde­n die ons worden opgedronge­n door de vastgoedma­rkt. Als Alice in Wonderland loop je er nu eens een kleine kamer binnen met laag plafond en minuscule deurklinkj­es, om nadien te worden overdonder­d door een reusachtig­e keukenruim­te waar je niet over het aanrecht kunt kijken. Verrassend dat deze inzending de Gouden Leeuw kreeg.

De Oostenrijk­se architecte­n van Case Design raken je tot in de ziel. Met landschap, aarde, pigmenten, beton, natuurlijk­e airco, bamboe en kleurig touw van gerecupere­erde sari’s creëerden ze een droomschoo­l in India. Het resultaat is een begeesterd­e ruimte waar jonge meisjes de fundamente­n vinden om later sterk in het leven te staan.

Deze zestiende Architectu­urbiënnale bekoort met architectu­ur die zelfbewust, soms speels, maar onverschro­kken haar eigen grenzen exploreert.

Als intellectu­ele oefening is de insteek van het Belgische paviljoen interessan­t, maar komt de boodschap over bij de modale bezoeker?

Architectu­urbiënnale Venetië, Het project van De Vylder Vinck Taillieu.

 ??  ??
 ??  ?? Het Belgische paviljoen.
Het Belgische paviljoen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium