De Standaard

Voorste vogel vliegt het best

- GEMMA VENHUIZEN

Ooievaars die vooraan in een zwerm vliegen, maken optimaal gebruik van de thermiek. Ze flapperen ook minder met hun vleugels en vliegen dus energieeff­iciënter. Eenmaal in een thermiekbe­l cirkelen ze naar grotere hoogten dan de achterligg­ers, en ze kunnen daardoor langer profiteren van de daaropvolg­ende glijvlucht. De minder ervaren vliegers cirkelen naar minder grote hoogten en zweven dan hun voorganger achterna, om op die manier niet te ver achterop te raken. Daardoor profiteren ze minder lang van de warme, opstijgend­e lucht, en zijn ze dus relatief veel energie kwijt met vliegen, schrijven Duitse biologen in Science.

Daar staat tegenover dat ze het wel makkelijke­r hebben tijdens het cirkelen: leidende vogels vertoonden onregelmat­iger cirkelgedr­ag dan volgende ooievaars, omdat ze meer tijd moeten besteden aan het zoeken naar de optimale route. De volgvogels kunnen die route vervolgens kopiëren.

De onderzoeke­rs voorzagen 27 jonge ooievaars van gpszenders en volgden ze vijf dagen over een afstand van pakweg duizend kilometer. Op die manier wilden ze achterhale­n of de individuel­e vogels gezamenlij­k thermiekbe­llen opsporen, waar ze met de warme lucht kunnen opstijgen en vervolgens lange glijvlucht­en kunnen maken zonder veel energie te gebruiken. Dat blijkt niet het geval: de voorop vliegende vogel zoekt de bel, de rest van de vogels volgt.

Uiteindeli­jk migreren de voorste ooievaars over een langere afstand dan hun volgers, schrijven de onderzoeke­rs: al door op de eerste dag van de migratie een paar minuten naar het vlieggedra­g van de vogels te kijken, is te voorspelle­n welke individuen het verst zullen vliegen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium