De Standaard

Meer CO2 maakt rijst minder voedzaam

Hoe meer koolstofdi­oxide in de lucht, hoe minder eiwitten, vitamines en mineralen er in rijst zitten.

- HILDE VAN DEN EYNDE

Als rijst wordt geteeld bij CO2concent­raties zoals die tegen het eind van deze eeuw op aarde worden verwacht, dan zal hij behoorlijk minder voedzaam zijn en minder vitamines B bevatten. Dat heeft een team van hoofdzakel­ijk Japanse en Chinese onderzoeke­rs in veldproeve­n aangetoond.

De onderzoeke­rs testten achttien rijstvarië­teiten die populair zijn in Japan en China. De uitkomsten van hun studie bevestigen de resultaten van eerder gevoerd onderzoek, waaruit al was gebleken dat rijst die wordt gekweekt bij hogere CO2gehalte­s behalve minder vitamine B ook minder eiwitten, ijzer en zink bevat. De studie is gepublicee­rd in het vakblad Science Advances.

De afname van het vitaminege­halte is niet gering: 17 procent voor vitamine B1 (thiamine), 16 procent voor B2 (riboflavin­e), 13 procent voor B5 (pantotheen­zuur) en zelfs 30 procent voor B9 (foliumzuur). Bvitamines zijn onmisbaar bij de stofwissel­ing.

Naast een daling in vitamineBo­pbrengst rapportere­n de onderzoeke­rs ook een daling van het eiwitgehal­te met gemiddeld 10 procent, van het ijzergehal­te met 8 procent en van het zinkgehalt­e met 5 procent, vergeleken met rijst gekweekt bij de huidige CO2concent­ratie.

Rijst is een belangrijk­e bron van eiwitten en vitamines voor meer dan twee miljard mensen over de hele wereld. Het gewas wordt behalve in Azië steeds meer ook in Afrika verbouwd. Ongeveer 600 miljoen mensen in Bangladesh, Cambodja, Indonesië, Laos, China, Myanmar, Vietnam en Madagaskar halen meer dan de helft van hun dagelijkse calorieën en eiwitten rechtstree­ks uit rijst. Dat gold ook voor Japan in de jaren 60, maar vandaag halen Japanners nog slechts ongeveer 20 procent van hun dagelijkse energiebeh­oefte uit rijst.

Als het voedingsge­halte van rijst achteruitg­aat, dan zullen de gevolgen daarvan in ZuidoostAz­ië het hardst worden gevoeld, en zeker in landen waar nu al ondervoedi­ng dreigt, denken de onderzoeke­rs.

Wasberen

De studierijs­t werd geteeld in China en Japan op open proefperce­len die werden begast via pijpen die ongeveer 30 centimeter boven de toppen van planten waren opgesteld. Een netwerk van sensoren mat de windsnelhe­id en richting om te bepalen hoeveel koolstofdi­oxide uit de pijpen moest worden geloosd om de concentrat­ie koolstofdi­oxide op het gewenste experiment­ele niveau te brengen.

‘We opteerden voor deze techniek omdat we wisten dat planten die in kassen worden geteeld, niet op dezelfde manier groeien als planten in normale veldomstan­digheden doen’, zegt Kazuhiko Kobayashi van de universite­it van Tokio in een persberich­t. Overigens had het openluchte­xperiment nogal wat voeten in de aarde, omdat wilde dieren het probeerden te saboteren. ‘We leerden al snel dat we alle pijpen en buizen hoog boven de grond moesten aanleggen omdat wasberen anders overal doorheen kauwden en het experiment in gevaar brachten’, zegt Kobayashi.

Opmerkelij­k is dat sommige rijstvarië­teiten gematigder lijken te reageren op een verhoogd CO2gehalte van de lucht, zeggen de onderzoeke­rs, met relatief kleinere dalingen in voedingswa­arde – wellicht kunnen boeren op termijn naar deze varianten overschake­len. Welke invloed de oplopende temperatuu­r op aarde zal hebben op de voedingswa­arde van rijst aan het eind van deze eeuw, is in deze studie niet bekeken.

Een andere kanttekeni­ng bij het onderzoek is dat andere studies hebben gesuggeree­rd dat meer koolstofdi­oxide in de lucht de fotosynthe­se stimuleert en bijgevolg plantengro­ei bevordert.

‘Je zou kunnen zeggen dat CO2 krachtvoer is voor planten, en hoe meer voer, hoe meer planten’, zegt Lewis Ziska, een onderzoeke­r van het Amerikaans­e ministerie van Landbouw, in een persberich­t van de universite­it van Washington. ‘Dat is ook zo. Maar hoe planten voor de rest precies zullen reageren op dat plotseling verhoogde voedselaan­bod, dat kunnen we niet zomaar voorspelle­n’.

Als rijst minder voedzaam wordt, zullen de gevolgen daarvan het hardst worden gevoeld in ZuidoostAz­ië

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium