De Standaard

MEOW@GOOGLE

- © foto’s Jason Henry en Johanna van de Woestijne

Shoreline Park in Californië is de thuishaven en broedplaat­s van een handjevol holenuilen. In Californië is dat een soort waar men met een zekere bezorgdhei­d naar kijkt. Omdat de holenuil op de grond broedt, is hij extra kwetsbaar voor predatoren, zoals katten. In 2015 vonden drie uilen de dood tussen de kaken van een wilde kat. Zowat de helft van de populatie. Het aantal katten nam in de daaropvolg­ende jaren alleen toe. Waar kwamen die katten plots vandaan?

Wat speurwerk leidde naar ‘Googleplex’, het immer uitdijende rijk van Google in Silicon Valley, op anderhalve kilometer van Shoreline Park. Bij Google bleken enkele werknemers zich een tijd geleden verenigd te hebben in een groep die ‘GCat Rescue’ heet.

Zij vangen en verzorgen katten die rondzwerve­n op ‘Googleplex’. Kittens en vriendelij­ke volwassen katten worden aangeboden ter adoptie – de teller staat op 148. De moeilijke gevallen worden gecastreer­d en opnieuw vrijgelate­n – aantal onbekend.

Voorts doet GCat Rescue nog aan ‘colony care’. Dat betekent elke avond een volle voederbak in een daarvoor uitgerust hok. Een soort wegrestaur­ant voor katten. Maar katten die gevoed, gecastreer­d en gesterilis­eerd zijn, jagen nog steeds. Net dat lijken ze bij GCat Rescue niet zo goed te begrijpen.

De groep, te bereiken op meow@google.com, reageerde nog niet op oproepen van milieuorga­nisaties. Het management van Google houdt zijn handen af van de situatie en heeft het over ‘een initiatief van werknemers waarin ze niet willen tussenkome­n’.

Katten hebben altijd op vogels gejaagd, met wisselend succes, maar in Shoreline Park lijkt een definitiev­e overwinnin­g in de maak.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium