De Standaard

Lessen uit Limburg

- In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Wie had dat durven te voorspelle­n op 18 december 2014, de allerlaats­te productied­ag bij autobouwer Ford Genk? Dat nauwelijks drieënhalf jaar later de volledige herbestemm­ing van de Fordsite, liefst 134 ha groot, een feit zou zijn? En dat niet langer een industriël­e gigant uit Detroit het kernweefse­l van de nieuwe Limburgse economie zou uitmaken, maar tientallen hoogtechno­logische startups en innovatiec­ampussen?

Afgelopen vrijdag zetten de Vlaamse regering en het bedrijvenc­onsortium Genk Green Logistics hun handtekeni­ng onder de verkoop van zone B van de voormalige Fordterrei­nen. Tegen 2020 moet daar een eerste magazijn verrijzen van wat de logistieke draaischij­f voor de ecommerce in Vlaanderen moet worden. Het investerin­gsproject van 120 miljoen euro zou op termijn 1.500 jobs kunnen opleveren.

Dat zijn nog lang niet de 13.500 jobs uit de hoogdagen van Ford Genk, maar Genk Green Logistics is niet de enige nieuwkomer. Ook het transportb­edrijf H.Essers is er actief en in zone C, langs het Albertkana­al, komt een grote containert­erminal voor de binnenvaar­t.

Wat een verschil met de desolate aanblik van de lege Opelfabrie­k aan de Antwerpse Noorderlaa­n. Opel sloot er zijn deuren al in december 2010, maar de pogingen tot een grootse herstart – zoals met een Saudisch miljardenp­roject voor een recyclagef­abriek – draaiden tot nog toe op niets uit. Nu hopen het Antwerpse haven en stadsbestu­ur weer op de komst van een grote batterijen­fabriek van Umicore.

In Genk is voor een kleinschal­iger en pragmatisc­her aanpak gekozen. Ja, met dank aan de vele miljoenen die de Vlaamse en Europese overheden in Limburg hebben gestoken en dankzij het eendrachti­ge lobbywerk van de Limburgse politici. Maar het was niet alleen de politiek. Dat captains of industry als Urbain Vandeurzen mee hun schouders hebben gezet onder de uitbouw van een nieuwe, ‘slimme’ maakindust­rie, was meegenomen.

Maar vooral de mix van initiatiev­en maakt het verschil. Zo schaamt de centrale actor in de provincie, de investerin­gsholding LRM, er zich niet voor om geld te steken in een klassieke troef als het toerisme. Maar naast de nieuwe vakantiehu­isjes van Center Parcs in Terhills, op de oude mijnsite van Eisden, verwelkomt de LRM er ook de allereerst­e opslagplaa­ts voor Teslabatte­rijen in ons land. Een boogscheut verder, op het Thorwetens­chapspark in Waterschei, werken experts van Vito, Imec en Energyvill­e aan groeneener­gietoepass­ingen. En op de Cordaresea­rchcampus in Hasselt, niet zo heel lang geleden een verlaten parking na de sluiting van de Philipsfab­riek, zijn ruim 200 hightechbe­drijfjes gehuisvest, goed voor 3.500 hooggescho­olde jobs.

Ondernemen is een coole zaak in Limburg. In de eerste drie maanden van het jaar waren er 1.902 starters, liefst 14 procent meer dan vorig jaar. Dat alles heeft de werklooshe­id doen dalen tot 6,28 procent, beter dan het Vlaamse gemiddelde.

Wat een verschil met de desolate aanblik van de lege Opelfabrie­k aan de Antwerpse Noorderlaa­n

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium