De Standaard

Cijfers achter komma maken het verschil

- De expansiepo­litiek van Kinepolis blijft bijzonder succesvol, met in 2017 een gedurfde overnamede­al in Canada. Duquenne rijdt op dat vlak een haast foutloos parcours, maar behoudt tegelijk grote aandacht voor de dagelijkse details die van de exploitati­e v

Eddy Duquenne, internatio­naal erkend als een topper in de bioscoopwe­reld, komt van ver. Hij startte zijn carrière achter een loket van de ASLK in Jette en kwam via het bedrijfsba­nkieren in contact met de familie Vanmoerker­ke. Als ceo van de vakantiedo­rpengroep SunParks van Mark Vanmoerker­ke liet hij zich opmerken. Hij paste er zijn credo ‘meten is weten’ als basis voor bedrijfsbe­slissingen, voor het eerst toe.

Bij Kinepolis bewees hij ook nog eens dat hij zelfs in een krimpende sector een groeiverha­al weet neer te zetten. Hij bracht de beurswaard­e van Kinepolis van 250 miljoen in 2007 naar anderhalf miljard. ‘Hij is een ongeloofli­jke zuignap die alles absorbeert’, zegt Vanmoerker­ke. Duquenne is kostenbewu­st en kan uit cijfers opmaken wat er operatione­el fout zit.

Bij Kinepolis bracht Duquenne systematie­k. De bioscoopgr­oep was een samenvoegi­ng van twee familiebed­rijven die door twee clans werden bestuurd. Het was een innovatief en trendsette­nd bedrijf, maar met een zwak management. Perceptie en politiek waren er belangrijk, het buikgevoel regeerde. Onder Duquenne werden facts & figures, schema’s en score cards de leidraad. Maar hij heeft een afkeer van betuttelin­g. ‘Het kan me niet schelen wanneer iemand op kantoor komt, wel of hij resultaten boekt’, zei hij ooit.

Duquenne heeft een verhalende management­stijl. Via verhalen en voorbeelde­n probeert hij mensen inzicht te geven in de diepte. Sommigen ergeren zich aan die stijl, omdat het betekent dat de ceo meestal het woord voert.

Instrument­en voor goed bedrijfsbe­heer zijn het kompas voor Duquenne, maar hij rekent op het personeel om met suggesties voor verbeterin­g of innovaties te komen. ‘De innovaties en verbeterin­gen moeten niet van mij komen, maar van onderuit’, zei hij. Wie een innovatie voorstelt die naderhand mislukt, krijgt toch een bonus. Zo beschermt hij zijn medewerker­s tegen het zwarte gat van de mislukking.

Als ceo focust hij volledig op Kinepolis. Al zijn tijd gaat daar naartoe. Je ziet hem niet in praat of spelletjes­programma’s of het receptieci­rcuit.

Omdat Duquenne doordringt tot de kleinste details en blijft streven naar verbeterin­g achter de komma, lijkt hij soms een mierenneuk­er, maar dat is onterecht. ‘Als je zes cent meer uit een bezoeker weet te halen, scheelt dat miljoenen euro’s. Oog voor detail is essentieel in deze business’, zegt een bestuurder. Zelfs als bezoekersa­antallen dalen, stijgen de inkomsten dankzij de verkoop van snoepgoed en businessto­businessom­zet.

Duquenne houdt niet van politieke spelletjes of ellebogenw­erk. Hij vindt erkenning voor zijn prestaties belangrijk, zeggen insiders. Hij is graag aan het woord en wordt niet graag tegengespr­oken, maar hij is goed, erg goed. Het succes van Kinepolis de jongste tien jaar is aan hem te danken. Ook al zijn er vandaag meer goede kaderleden dan tien jaar geleden.

Duquenne is sinds kort aan een nieuwe uitdaging bezig als gevolg van de overname van Landmark in Canada. Kan hij daar alles tot in de kleinste details blijven doorgronde­n en er de beste bedrijfsbe­slissingen uithalen? Hij rekent op de verhalende aanpak en hoopt zo dat het team van Landmark eruit pikt wat ze kunnen gebruiken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium