De Standaard

Hitte blijft uit op 20 km

De verwachte hitte tijdens de 20 kilometer door Brussel is al bij al uitgebleve­n. Het Rode Kruis moest zo'n 550 keer tussenbeid­e komen.

- ROBIN DE BECKER © rdb

BRUSSEL I Meer dan 300.000 flesjes water, drie watergordi­jnen door de brandweer en een massa medewerker­s van het Rode Kruis. De organisati­e wilde niets aan het toeval overlaten, met voorspelli­ngen van temperatur­en tot liefst dertig graden.

Uiteindeli­jk bleef het bewolkt en waren de temperatur­en nog draaglijk voor de zowat 40.000 lopers. Niet iedereen kwam ’s ochtends om zijn borstnumme­r. Hoeveel ingeschrev­en lopers uit schrik voor de aangekondi­gde hitte thuis bleven, is niet bekend.

430 vrijwillig­ers

Het Rode Kruis had 430 vrijwillig­ers ingeschake­ld en die hadden de handen vol. Toch viel de eindbalans mee. Eén loper moest gereanimee­rd worden, maar is aan de beterhand. Vijftien anderen werden afgevoerd naar het ziekenhuis. In totaal werden er zo’n tweehonder­d deelnemers ver zorgd, vaak voor uitputting­sverschijn­selen.

Dorst zullen de deelnemers niet gehad hebben. Meer dan driehonder­d scouts en gidsvereni­gingen stonden langs het parcours flesjes water uit te delen.

Op de 300.000 aangerukte flesjes water was op voorhand wel wat kritiek gekomen. Milieuorga­nisaties vonden de actie niet milieuvrie­ndelijk.

Toch waren de deelnemers tevreden dat er veel water voorhanden was.

Genoeg gedronken

‘Bij elke bevoorradi­ngspost heb ik gedronken’, zegt Jos De Vos (55) uit Linden. ‘Er was zeker genoeg water en ook de watergordi­jnen van de brandweer vormden een leuke afkoeling. Maar ook ’s ochtends had ik al goed gedronken. Zo was ik optimaal voorbereid op de warme dag. Al viel die warmte best mee.’

Voor De Vos was het zijn eerste deelname. ‘Maar dit is zeker voor herhaling vatbaar. Het is een zeer

mooi, maar lastig parcours met al die hellingen. Maar met een tijd van net geen anderhalf uur voel ik me opnieuw 45 jaar.’

 ??  ?? Even op adem komen na een warme editie.
Even op adem komen na een warme editie.
 ?? © rdb ?? Voor de deelnemers was het vooral op de tanden bijten tot de finish.
© rdb Voor de deelnemers was het vooral op de tanden bijten tot de finish.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium