De Standaard

Europa is te lief voor China IVO BELET

- Europarlem­entslid (CD&V)

We zijn goed op weg om essentiële informatie en infrastruc­tuur uit te verkopen aan een dictatuur. Europa moet zijn belangen veel harder verdedigen.

De uitrol van supersnel mobiel internet via het 5Gnetwerk komt stilaan op volle toeren. De eerste 5Gantennes zijn begin deze maand in Berlijn de lucht ingegaan. Het Chinese Huawei investeert miljarden in de uitrol van het Europese 5Gnetwerk, en lanceert binnenkort ook zijn eerste 5Gsmartpho­ne. We zijn goed op weg om essentiële informatie en infrastruc­tuur uit te verkopen aan een dictatuur. Het is daarom hoog tijd dat Europa zijn eigen belangen veel harder verdedigt. Het Europees Parlement stemt vandaag over een nieuwe wet die Chinese overnames van essentiële infrastruc­tuur aan banden moet leggen.

China weet wat het wil en werkt daar gestaag naartoe. De Chinese investerin­gen in Europa vertonen een steile, stijgende lijn en bereikten in 2016 een nieuw record van 35 miljard euro. dat is meer dan Europese spelers als Nokia en Ericsson doen. Het land koopt massaal Europese hardware en technologi­e op en investeert gretig in OostEurope­se spoorwegen en ZuidEurope­se havens en energienet­ten. Bijzonder verontrust­end is dat achter veel van die overnames overheidsb­edrijven schuilen. Ook Huawei leunt dicht aan bij de Chinese overheid. Niet enkel de Europese hardware komt zo in handen van Peking, maar ook de persoonsge­gevens en bedrijfsge­heimen van gebruikers en ondernemin­gen. Om die reden hebben de VS de bewegingsr­uimte van het Chinese zusterbedr­ijf ZTE op de Ameri

Het snelle geld dat de Chinezen bieden, is op korte termijn ongetwijfe­ld verleideli­jk

kaanse telecommar­kt aan banden gelegd.

Wakker geschud door het ophefmaken­de verlies van de veelbelove­nde Beierse robotbouwe­r Kuka aan het Chinese Midea, deed de dreigende participat­ie van het Chinese staatsbedr­ijf State Grid in de Duitse elektricit­eitsnetbeh­eerder 50Hertz – dochterbed­rijf van het Belgische Elia – in Berlijn de alarmbelle­n afgaan. Ook in Vlaanderen liep de participat­ie van State Grid in netbeheerd­er Eandis spaak door zwaar politiek verzet. Hoewel beide pogingen van het Chinese State Grid uiteindeli­jk – tegen een hoge prijs – getorpedee­rd werden, gaat de uitverkoop van onze kroonjuwel­en elders gewoon door. Het kadert allemaal in een bewuste Chinese strategie om wereldwijd aan invloed te winnen.

Onder druk van Duitsland en Frankrijk werkt Europa nu aan een strategie om de Chinese expansiedr­ang te stoppen. Commissiev­oorzitter Juncker heeft voorstelle­n op tafel gelegd om ‘strategisc­he investerin­gen’ in de lidstaten kritisch tegen het licht te houden. Dat is een stap in de goede richting, maar de lat mag wat ons betreft nog hoger. Het Europees Parlement wil dat de Europese Commissie het voortouw neemt zodra onze collectiev­e belangen – zoals telecom en energienet­ten, of cyberbevei­liging en persoonsge­gevens – in het gedrang komen, zodat de EU indien nodig investerin

gen uit China een halt kan toeroepen. Het is beter dat Europese bedrijven hier zelf investeren, in plaats van de Chinese overheid.

Bijwerking­en

China aast overigens niet alleen op Europese hardware. Ook iconen zoals voetbalclu­bs belanden in het Chinese winkelmand­je. In twee jaar tijd zijn 10 clubs in de Europese topcompeti­ties overgenome­n door Chinese investeerd­ers. Clubs als AC Milan én Inter Milaan en Birmingham, maar ook ADO Den Haag, zijn in Chinese handen – met alle bijwerking­en van dien: het evenwicht in de competitie­s dreigt er door te worden verstoord en de Chinese interesse in zaken als jeugdoplei­ding en de band tussen club en supporters is vaak nihil. Die band is nochtans het kloppende hart van de Europese clubs, en de reden waarom voetbal maatschapp­elijk zo be langrijk is. Ook dat is een strategisc­h belang, dat we in Europa veel harder zouden moeten beschermen.

Het voorbeeld uit onze voetbalcom­petities is veelzeggen­d: het snelle geld dat de Chinezen bieden is op korte termijn ongetwijfe­ld verleideli­jk, maar niet altijd toekomstbe­stendig of in ons langetermi­jnbelang. Het is hoog tijd dat Europa de naïviteit overboord gooit en tegengewic­ht gaat bieden aan China en andere dictaturen. Niet met gesloten grenzen, wel met een eerlijk speelveld en de beschermin­g van onze kroonjuwel­en.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium