De Standaard

Geen medelijden, geen leedvermaa­k

- © reuters

Twee keer blunderen voor het oog van de hele wereld. Je wenst het niemand toe.

Het lijdt geen twijfel meer: Realspits Karim Benzema heeft in het geheim Duits geleerd om zich te verdiepen in het werk van de Oostenrijk­se auteur Peter Handke. Zijn favoriete verhaal: Die Angst des Tormanns beim Elfmeter. Uitstekend­e investerin­g van de Franse spits, want het heeft Real de Champions League opgeleverd. Zowel in de halve finale als de finale profiteerd­e hij immers van een gruwelijke blunder van een Duitse doelman. In Madrid Sven Ulreich, de reservedoe­lman van Bayern, die in de knoop lag met de regel van de terugspeel­bal. En in Kiev de zinsverbij­stering van Loris Karius, de keeper van Liverpool.

Er is in het verleden al honderduit geschreven over de eenzaamhei­d van de doelman wanneer die in de fout gaat. Maar zelfs Oliver Kahn, rond de eeuwwissel­ing drie keer uitgeroepe­n tot beste keeper ter wereld, noemde het Kariusdram­a het wreedste wat hij ooit bij een doelman gezien heeft. De trillende handjes bij de tweede blunder, een rechtstree­ks gevolg van de eerste, wezen er al op: de existentie­le angst van Handke zou zich weleens definitief meester gemaakt kunnen hebben van Karius.

Dat werd pijnlijk geïllustre­erd door het hoopje ellende in Kiev na de wedstrijd. Of hij dit in zijn nog jonge carrière ooit te boven komt?

In België zien we tekortkomi­ngen van Karius graag door een nationale bril en verbinden ze meteen met Simon Mignolet, door Karius verdrongen als eerste doelman. Waarbij we gemakshalv­e weleens vergeten dat Mignolet bij Liverpool ook niet onbesproke­n was. In eerste instantie is het natuurlijk een persoonlij­k drama dat je geen enkele jonge sporter voor de ogen van de wereld toewenst.

Medelijden als reactie is me te melig, maar leedvermaa­k is al even ongepast. Dat zulke voetballer­s te veel geld verdienen, is een wat populistis­ch verwijt. Ieder van ons, journalist, academicus of wat dan ook, zou precies hetzelfde doen wanneer hem of haar gevraagd wordt om elders dezelfde baan te komen uitoefenen voor tien keer meer geld. We worden er niet onfeilbaar door.

Lijnkeeper

Loris Karius was wel degelijk een groot talent dat niet toevallig al heel jong door Manchester City gekocht werd. Je vindt op Youtube flink wat spectacula­ire reddin Karius buigt het hoofd.

Een drama dat je geen enkele jonge sporter voor de ogen van de wereld toewenst

gen uit zijn periode bij Mainz. Vooral als lijnkeeper overigens. Ook de technische rapporten die Jürgen Klopp in Liverpool over Karius krijgt, zijn telkens uitstekend. Maar in wedstrijde­n gaat hij te vaak in de fout om échte top te zijn. Het is geen toeval dat de Duitse bondscoach Joachim Löw in zijn WKvoorsele­ctie vier doelmannen heeft opgenomen, maar dat Karius daar niet bij is. De macher die Jürgen Klopp is, dacht ongetwijfe­ld dat hij zijn gouwgenoot dat extraatje aan vertrouwen kon geven. Maar ook zijn daadkracht heeft grenzen.

Vanochtend is Manuel Neuer badend in het zweet wakker geworden na een vreselijke nachtmerri­e. Op 15 juli, tijdens de WKfinale FrankrijkD­uitsland, zag hij Benzema op zich afkomen. Neuer voelde plots een onweerstaa­nbare drang om de bal zelf in doel te werpen. Frankrijk won met 10 en was wereldkamp­ioen. Neuer is snel opgestaan om het te checken: oef, geen Benzema in de Franse selectie.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium