De Standaard

Een vernieuwer durft zijn tijd te nemen

- Jef Colruyt houdt consistent vast aan de uitgestipp­elde bedrijfsst­rategie. Voorlopig blijkt die te werken en mist Colruyt het ontbreken van grote investerin­gen in ecommerce en thuislever­ing niet. Colruyt is hoe dan ook een voorloper in het gebruik van b

Jef Colruyt begon in 1994 met de nodige twijfels aan het ceoschap van de groep Colruyt toen hij van de ene dag op de andere zijn vader Jo Colruyt moest opvolgen, die aan een hartaanval overleden was. Jef is sterk gegroeid in de job en is intussen de onbetwiste baas van de groep. Zijn neef Frans staat hem bij als operatione­el directeur en focust zich op de verschille­nde winkelform­ules (Colruyt, Okay, Spar, Dreamland, BioPlanet ...).

Medewerker­s omschrijve­n Jef Colruyt als een manager met een sterke visie. Hij weet heel goed waar hij naartoe wil. Terzelfder tijd is hij een zoeker: hoe bereik ik mijn doel het best? Wie met hem vergadert, mag veel vragen verwachten. Waarom doen we iets zus, en niet zo?

Jef Colruyt heeft de meeste functies binnen de groep zelf doorlopen en komt beslagen op het ijs. Hij heet erg rationeel te zijn en vraagt door. Tot vervelens toe. Maar dat heeft een reden. Hij wil dat een projectver­antwoordel­ijke aan alle aspecten van de ondernemin­g denkt. Als hij voelt dat bepaalde facetten over het hoofd gezien worden, wordt de vraagstell­ing alleen maar dringender.

Uit tegenslage­n of moeilijke omstandigh­eden iets positiefs halen, is een ander kenmerk van zijn management­stijl. ‘Het is wat het is, maar Colruyt wil vooral weten: wat leer ik eruit’, zegt een voormalige directeur. ‘Hij is de meest rationele ceo met wie ik ooit gewerkt heb’, zegt een Colruytver­antwoordel­ijke.

Jef Colruyt betrekt zijn directiele­den nauw bij het besluitvor­mingsproce­s. Iedereen mag/ moet zijn opinie geven. Daarom duurt het lang voor er bij Colruyt knopen worden doorgehakt. Dat levert het bedrijf het etiket van ‘corporate onder de corpora tes’ op. Maar eens een besluit genomen, is de trein bij Colruyt snel weg.

Een ander verwijt is dat het bedrijf wel heel erg aan procedures vastzit. Maar dat heeft alles te maken met het perfecties­treven van de groep. Mensen zijn efficiënte­r als ze volgens een vertrouwd stramien kunnen werken., vindt Jef Colruyt. Als dat te pas en te onpas wijzigt, raakt men de kluts kwijt en dat betekent efficiënti­everlies.

Jef Colruyt verdraagt ook geen egotripper­ij. Individuee­l proberen te scoren om zich in de belangstel­ling te werken, wordt niet geapprecie­erd.

Onder Jef heeft de groep fors ingezet op maatschapp­elijke thema’s zoals duurzaamhe­id, biovoeding, groene stroom, propere lucht. Die klemtonen komen uit de koker van de ceo die geen cijfertjes­man maar een ‘intuïtieve denker’ is. Hij liet Colruyt al twintig jaar geleden in windmolens investeren en Colruyt was ook de eerste die de bioketen BioPlanet lanceerde.

Wat zijn de minpunten van de ceo? ‘Hij zou naast dat rationele ook menselijke relaties een plaats moeten geven, want sommige medewerker­s hebben daar behoefte aan’, zegt een betrokkene. Jef Colruyt geeft ook soms te snel vertrouwen. Als blijkt dat dit onterecht is, toont hij zijn teleurstel­ling op een zeer duidelijke manier. Dat kan gebeuren met weinig of geen woorden, maar het is evengoed pijnlijk.

Jef Colruyt heeft de groep verbreed met formules als BioPlanet, de buurtwinke­ls Okay, en de zelfstandi­gen van Spar en Dreamland. Bol.com kon echter ongehinder­d de ooit bekende Collishop volledig overvleuge­len. De groep blijft sterk afhankelij­k van de binnenland­se markt, waardoor het groeitraje­ct voor de opvolger van Jef Colruyt onduidelij­k is.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium