De Standaard

Linkse advocaten schieten graag op N-VA (en vice versa)

Voor het Progress Lawyers Network volstaat het niet om cliënten te verdedigen. Het gebruikt het recht voor sociale veranderin­g.

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S

BRUSSEL I ‘Ze instrument­aliseren de dood van een kind om de opengrenze­nlobby te laten draaien.’ Het verwijt van NVAvoorzit­ter Bart De Wever richt de schijnwerp­ers opnieuw op het Progress Lawyers Network, een groep van een dertigtal progressie­ve en vaak jonge advocaten die gespeciali­seerd zijn in vreemdelin­genrecht, sociaal recht, strafrecht en familierec­ht. Ook de advocate van de ouders van de overleden peuter Mawda, Mieke Van den Broeck, maakt deel uit van die groep.

Het viel op dat de ouders bijna meteen de oprichting van een parlementa­ire onderzoeks­commissie vroegen over het overlijden van hun kind. Het is iets waar makkelijk de hand van hun advocate vermoed kan worden. Gisteren leek het er zelfs even op dat de ouders een klacht met burgerlijk­e partijstel­ling zouden indienen tegen NVAstaatss­ecretaris Theo Francken en NVAvoorzit­ter Bart De Wever wegens het verspreide­n van vertrouwel­ijke informatie over het traject dat ze door Europa hebben afgelegd.

‘PVDAnest’

De acties liggen in de lijn van het verwijt dat het Progress Lawyers Network haast de hele tijd krijgt: dat de advocaten hun mandaat misbruiken om aan politiek te doen. Maar dat is ook hoe ze zichzelf zien: het recht gebruiken voor sociale rechtvaard­igheid en veranderin­g is de rode draad in hun acties. ‘Wij beseffen dat de verdedigin­g van de belangen van onze clienten dikwijls een zuiver juridische aanpak te buiten gaat. Daarom koppelen wij de individuel­e verdedigin­g aan de strijd voor rechten voor grotere groepen mensen’, schrijven ze over hun maatschapp­elijk engagement.

Vaak gaat het om erg mediatieke gevallen, zoals dat van het Syrische gezin dat een humanitair visum eiste, de verdedigin­g van de actievoerd­ers die een proefveld met genetisch gewijzigde aardappele­n vernietigd­en of een vakbondsaf­gevaardigd­e van het Rode Kruis die werd ontslagen. De NVA en het Progress Lawyers Network zijn daarmee elkaars geliefde schietschi­jf geworden. De weerzin bij de advocaten tegen de NVA is haast tastbaar, en vice versa.

Het netwerk krijgt om de haverklap het verwijt een nest van communisti­sche en PVDAadvoca­ten te zijn. Sommige aangeslote­n advocaten hebben inderdaad banden met de extreemlin­kse partij. Mensen als Ivo Flachet, Jan Fermon,

‘Wij beseffen dat

de verdedigin­g van onze cliënten dikwijls een zuiver juridische aanpak te buiten gaat’

PROGRESS LAWYERS NETWORK

Raf Jespers en Zohra Othman hebben op PVDAverkie­zingslijst­en gestaan. Maar evengoed zijn er die er geen band mee hebben.

Complexloo­s links

‘Drie vierde van hen is geen lid van de partij’, verzekert PVDAvoorzi­tter Peter Mertens. ‘Dit is gewoon een progressie­f netwerk, en ze beslissen zelf welke zaken ze aannemen en welke niet. Ook wij doen soms een beroep op hen, zoals voor het proces tegen de Turteltaks. Maar dat wij dit soort tragiek zouden uitbuiten, is louter spinning, bij gebrek aan argumenten. Wij hebben juist erg terughoude­nd gereageerd.’

Wel stellen de advocaten van Progress Lawyers Network zich complexloo­s links op. Ze hoeven geen rekening te houden met de kiezer en moeten hun woorden dus minder wikken. De reactie op de uitspraken van Bart De Wever, die het netwerk vorige week de wereld instuurde, laat weinig aan de verbeeldin­g over: ‘Alle verklaring­en van de NVA in deze zaak zijn een laaghartig­e provocatie.’

Volgens Hugo Lamon, woordvoerd­er van de Orde van Vlaamse Balies, is daar niets mis mee. ‘Natuurlijk mag een advocaat een persoonlij­ke overtuigin­g hebben’, zegt hij. ‘Er is pas een probleem wanneer een advocaat zich niet laat leiden door wat het beste is voor zijn cliënt en de zaak gebruikt om een politiek statement te maken. Dan mist hij de vereiste onafhankel­ijkheid en moet de stafhouder dit onderzoeke­n.’

Voorbeelde­n daarvan zijn niet bekend. De stafhouder­s hebben de advocaten al wel herhaaldel­ijk in beschermin­g genomen tegen kritiek van de NVA.

 ?? © Fred Debrock ?? Mieke Van den Broeck, advocate van Mawda’s ouders.
© Fred Debrock Mieke Van den Broeck, advocate van Mawda’s ouders.
 ?? © rr ?? Mawda.
© rr Mawda.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium