De Standaard

Belg wil minder belastingg­eld voor cultuur en ambtenaren

Laat de Belg zelf de begroting opstellen, en er gaat meer geld naar politie, onderwijs en gezondheid­szorg. Cultuur, economie en de ambtenarij moeten inleveren.

- VAN ONZE REDACTEUR DRIES DE SMET

De Vlaamse musea willen vanaf volgend jaar dubbel zoveel subsidies krijgen (DS 29 mei). Maar of de Belg daarvoor staat te springen, is nog maar de vraag. Vandaag gaat er in ons land meer belastingg­eld naar cultuur dan naar klimaat, defensie en publieke voorzienin­gen. Maar volgens de doorsnee Belg mag er het minste belastingg­eld naar cultuur gaan.

De fiscus vroeg de gebruikers van Taxonweb vorig jaar om tien grote uitgavenca­tegorieën te rangschikk­en: welke zaken moeten budgettair­e prioriteit krijgen en naar welke moet er net minder belastingg­eld gaan? Bijna 48.000 Belgen deden die oefening.

Helemaal bovenaan staan gezondheid­szorg, onderwijs en sociale zekerheid. Gezondheid­szorg omvat de uitgaven voor geneesmidd­elen en medische behandelin­gen. Sociale zekerheid omhelst de uitkeringe­n, zoals pensioenen, kinderbijs­lag, werklooshe­ids en ziekteuitk­eringen. Helemaal onderaan bungelt de categorie ‘cultuur en ontspannin­g’, in de buurt van het leger en de ambtenarij.

Interessan­t is om de vergelijki­ng te maken met de actuele begroting. Het grootste verschil zien we bij de ambtenaren en de staatsschu­ld. Daar zou fors minder geld naartoe moeten gaan. Vandaag is het de op een na belangrijk­ste uitgavenpo­st voor de verschille­nde overheden (federaal, deelstaten, provincies en gemeenten). Ook cultuur, economie en sociale zekerheid staan in de werkelijke begroting hoger dan in het prioriteit­enlijstje van de Belg.

Omgekeerd vinden we dat er meer geld moet gaan naar publieke voorzienin­gen, onderwijs, klimaat, gezondheid­szorg en de politie. Het leger is de enige post die precies goed staat. Weliswaar onderaan de prioriteit­en, maar dat is ook in de begroting zo.

Sociale zekerheid onderschat

De FOD Financiën peilde in zijn bevraging ook naar de kennis van de Belgen over de overheidsu­itgaven. De respondent­en moesten aangeven hoeveel ze dachten dat er naar elke uitgavenpo­st ging. De uitgaven voor publieke voorzienin­gen werden zwaar overschat. De Belg denkt dat daar ruim 7 procent van het belastingg­eld naartoe gaat, terwijl dat in werkelijkh­eid maar 0,6 procent is. Ook de uitgaven voor klimaat, leger

Hoeveel er naartoe gaat

‘Als ik betaal voor een broodje, dan weet ik wat ik krijg. Als ik belastinge­n betaal, heb ik daar veel minder zicht op’

JANEMMANUE­L DE NEVE Economiepr­ofessor Oxford

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium