De Standaard

Chinezen slaan weer toe in Duitsland

- RUBEN MOOIJMAN In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Grammer. Al eens van gehoord? Ik ook niet. Maar het bedrijf met die naam is het voorwerp van een symbolisch­e overnamest­rijd. Het is het zoveelste voorbeeld van een Duitse winstmachi­ne die wordt opgeslokt door gretige Chinezen met diepe zakken.

Grammer is een producent van onder meer autozetels. Gisteren bleek dat het Chinese Ningbo Jifeng Auto Parts zijn begerige blikken op het bedrijf heeft laten vallen. Het wil alle aandelen overnemen voor een prijs die 17 procent boven de laatste koers ligt. Jifeng is al de grootste aandeelhou­der van het bedrijf, met ongeveer een kwart van de aandelen.

De Chinese investerin­gen liggen gevoelig in Duitsland. Het land maakt zich zorgen over de groeiende stroom Chinese overnames in de Duitse industrie. De Chinezen kopen zich op die manier ongehinder­d een weg naar de knowhow en technische expertise waarop de Duitse bedrijven hun reputatie hebben gebouwd. Nog even en de Chinezen kunnen alle machines, apparaten en technologi­e die ze nu in Duitsland kopen, zelf maken. Wég belangrijk­ste exportmark­t. Niets minder dan de Duitse positie van Exportwelt­meister staat hier op het spel.

Duitsland raakte pas echt opgeschrik­t toen eerder dit jaar bleek dat het Chinese autobedrij­f Geely – ook al eigenaar van Volvo – zich stiekem had ingekocht bij Daimler, een industriee­l kroonjuwee­l en maker van de Merce desauto’s. Het idee dat Peking zich zou kunnen ontfermen over het merk met de ster bezorgde de Duitsers koude rillingen.

Gisteren publiceerd­e het persagents­chap Reuters een overzicht van alle Duitse bedrijven waar de Chinezen zich al hebben ingekocht. Daarbij zijn banken, farmaceuti­sche bedrijven, industriël­e ondernemin­gen, een offshore windmolenp­ark en een afvalbedri­jf. Geen wonder dat de Duitsers ongemakkel­ijk op hun stoel schuiven, nu er weer eens een ondernemin­g zijn Duitse verankerin­g inruilt voor een grote zak met geld.

Vorig jaar werden regels opgesteld die de overheid het recht geven om in bepaalde omstandigh­eden overnames van Duitse bedrijven door kopers van buiten de EU te blokkeren. Wat de Duitsers vooral stoort, is dat de Chinezen naar hartenlust Duitse bedrijven opslokken, maar andersom grote delen van hun markt gesloten houden voor nietChines­e overnemers.

Ook in België hebben we trouwens te maken met de fallout van de Chinese honger naar Duitse bedrijven. State Grid, de Chinese elektricit­eitsreus die in 2016 ternauwern­ood uit het kapitaal van Eandis gehouden kon worden, poogt voor de tweede maal een deel van 50Hertz te kopen, een hoogspanni­ngsbedrijf dat voor het grootste deel in handen is van Elia. Als het Belgische bedrijf zijn Duitse dochter niet wil delen met de Chinezen, moet het bijna een miljard euro op tafel leggen. Elia is voor 45 procent in handen van de Belgische gemeenten. Dus als binnenkort de opcentieme­n in uw woonplaats omhooggaan, weet u wie u de schuld moet geven.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium