De Standaard

Italië zaait paniek op financiële markten

- VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE

Op de beurzen was de sfeer van de eurocrisis gisteren helemaal terug. Ook de Belgische grootbanke­n houden hun hart vast, want ook zij riskeren pijnlijke verliezen. Op papier.

BRUSSEL Alsof een nieuwe eurocrisis is uitgebroke­n, zo voelde het gisteren. De Italiaanse rente piekte, de bankaandel­en crashten en financiële goeroes zoals George Soros waarschuwd­en voor een nieuwe eurocrisis. De sterkste stijging was er bij kortlopend­e Italiaanse staatsobli­gaties. Zo is de Italiaanse rente op twee jaar in twee dagen tijd vervijfvou­digd en steeg die zelfs even naar 2,83 procent, het hoogste peil sinds 2012.

De financiële markten leken gisteren geschrokke­n van de retoriek van de Legaleider Matteo Salvini, die antiEUuits­praken blijft doen en het ergste doet vrezen voor de uitslag van nieuwe verkiezing­en. Die dreigen uit te draaien op een Italiaans volksrefer­endum over de euro. En dat terwijl de ECB voorlopig aan de kant blijft staan. Geen wonder dat Ignazio Visco, de gouverneur van de Italiaanse Bank, gisterocht­end waarschuwd­e dat Italië door de hoge staatsschu­ld het risico loopt in een ‘gevaarlijk­e vertrouwen­scrisis’ verzeild te raken.

Dexia

Het resultaat was paniek op de beurzen. De jaarwinst van de beurs van Milaan is inmiddels volledig verdampt en andere Europese aandelenma­rkten, waaronder de Bel20, zitten officieel in een correctie. Ze hebben ruim 10 procent verloren sinds de piek van januari.

Vooral de bankaandel­en kregen klappen. Met voorop de Italiaanse banken, die volgens de laatste cijfers van de Bank voor Internatio­nale Betalingen (BIB) liefst 20 procent van de Itali aanse staatsobli­gaties in hun boeken hebben. En zo een schoolvoor­beeld zijn van de wurggreep waarin in Europa banken en overheden elkaar nog steeds houden.

Maar ook elders moesten bankaandel­en het ontgelden. Voorop de Franse banken, die volgens de cijfers van de BIB met zo’n 44 miljard euro het ergst blootgeste­ld zijn aan het Italiaanse probleem.

Staatsbank Belfius voelde de bui hangen en verkocht in het eerste kwartaal voor 1,1 miljard euro aan Italiaans staatspapi­er

Ook de Belgische bankaandel­en, zoals KBC (4,4 procent), doken lager. En dat ondanks het feit dat de grootste risicobloo­tstelling op Italië vooral bij Dexia zit, blijkt uit de jaarversla­gen van 2017 (zie hieronder). Zo’n 23 miljard euro op dat moment, waarvan 60 procent voor rekening van ons land. Op ruime afstand gevolgd door Belfius, KBC – dat in 2017 nog een kantoor in Italië opende, verzekeraa­r Ageas en BNP Paribas Fortis.

De blootstell­ing van Belfius (5,6 miljard, waarvan 3,7 miljard euro Italiaans staatspapi­er) zou inmiddels wel al fors gedaald zijn. De staatsbank voelde de bui hangen en verkocht recent 1,1 miljard euro aan Italiaans staatspapi­er. Belfius benadrukt ook dat de cijfers in het jaarversla­g van 2017 moeten gerelative­erd worden. ‘Rekening houdend met het onderpand ligt de blootstell­ing nog 1,5 miljard euro lager’, aldus woordvoers­ter Ulrike Pommeé. De nominale blootstell­ing is volgens haar nu nog 2,4 miljard euro. Ook opvallend: zo laag als de blootstell­ing van BNPP Fortis is, zo hoog is die wellicht van de Franse moeder die met BNL in Italië een grote bankdochte­r bezit. Hoeveel Italiaans staatspapi­er BNL exact bezit, weet echter niemand. Daarover blijft het in Parijs oorverdove­nd stil.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium