De Standaard

Fransen herkennen held zodra ze er een zien, Belgen niet zo

Zou Mamoudou Gassama ook zo snel tot Belg gemaakt zijn als hij in Brussel een kind had gered van een balkon? Allicht niet. Dit land kent zijn helden niet. Een gedenkplaa­t is al meer dan genoeg.

- VAN ONZE REDACTEUR WOUTER WOUSSEN

Gewapend met een pistool, een rode lamp en elk een kniptang fietsen drie jonge twintigers op 19 april 1943 ’s avonds van het Brusselse Meiserplei­n naar het dorp Boortmeerb­eek, tussen Mechelen en Leuven. Daar zetten ze de lamp op de spoorweg, net voorbij een bocht, om de eerstvolge­nde trein te doen stoppen. Die trein is een gevangenen­transport naar de Duitse vernietigi­ngskampen. De trein stopt. Er wordt geschoten en er worden wagons opengebrok­en. Het transport rijdt uiteindeli­jk weer verder, maar met twee van de saboteurs aan boord. Meer dan tweehonder­d joodse gevangenen kunnen ontsnappen, sommigen door uit de rijdende trein te springen. 23 komen om.

Gedenkplaa­t

De drie jonge saboteurs kunnen aanvankeli­jk ontsnappen, maar ze worden later gevat. De eerste wordt door de Duitsers gefusillee­rd, de twee anderen komen in Duitse kampen terecht, maar overleven de oorlog. Hun daad is uniek. Nergens an ders in Europa is een verzetsgro­ep erin geslaagd een transport naar de vernietigi­ngskampen te saboteren.

De drie twintigers heetten Youra Livchitz, Robert Maistriau en Jean Franklemon. Weinig Belgen kennen hun namen. Sinds 1993 hangt er een gedenkplaa­t aan het station van Boortmeerb­eek, sinds 2005 staat er een monument. Een snelle raadplegin­g van Google Maps leert dat er in Bergen een ‘ruelle Maistriau’ ligt. Livchitz of Franklemon lijkt de app niet te kennen. Vergelijk dat met de Franse verzetshel­d Jean Moulin, die niet alleen in het Panthéon in Parijs werd begraven, maar naar wie tal van scholen en straten in heel Frankrijk genoemd zijn (en een universite­it in Lyon). Kunnen Belgen geen helden vereren zoals de Fransen dat doen?

De Franse president, Emmanuel Macron, bewees eerder deze week alvast dat Fransen een held herkennen wanneer ze er een zien. De held in kwestie is Mamoudou Gassama, een 22jarige man uit Mali, die afgelopen zaterdag in Parijs na een levensgeva­arlijke klauterpar­tij een kind heeft gered dat van een balustrade op een vierde verdieping dreigde te vallen. Omdat Gassama daarbij gefilmd werd, werd hij in geen tijd een hot topic op het internet. Maandagoch­tend was Gassama al te gast op het presidenti­ële paleis, waar hem de Franse nationalit­eit en een baan bij de brandweer werden aangeboden (DS 29 mei).

Op zoek naar helden

Macron plaatst zich daarmee in een presidenti­ële traditie. Toen Nicolas Sarkozy in 2007 net president van Frankrijk was, wilde hij een brief van de communisti­sche oorlogsmar­telaar Guy Môquet laten voorlezen in alle scholen. ‘Slim gedaan van Macron’, vindt Bart Van Loo, auteur van verschille­nde boeken over Frankrijk, waaronder een kritisch portret van de ultieme Franse held, Napoleon Bonaparte. Frankrijk heeft volgens Van Loo een sterke traditie van heldenvere­ring, die heel bewust in stand gehouden wordt en waar Napoleon een belangrijk­e bijdrage aan heeft geleverd.

Frankrijk heeft sinds de Franse Revolutie geen koningshui­s meer en gaat al sinds die tijd actief op zoek naar burgerlijk­e helden. Het Parijse

Panthéon is eigenlijk een kerk die gebouwd werd in opdracht van Lodewijk XV, maar sinds de Revolutie wordt ze gebruikt als mausoleum voor de helden van de Franse republiek, onder wie Jean Moulin. Heldencult­us is in Frankrijk institutio­neel en tastbaar op een manier die we in België niet kennen.

Interessan­t is volgens Van Loo ook dat de erkenning voor Gassama past in een traditie van inclusie. De held is niet in Frankrijk geboren, maar wordt Fransman door zijn heldendaad. Het valt op dat zelfs het Front National, dat een sterke xenofobe traditie heeft, zich haastte om de heldendaad van Gassama te loven.

Van Loo ziet een parallel met de ‘tirailleur­s Sénégalais’, helden van beide wereldoorl­ogen, afkomstig uit kolonies in Afrika. Omdat ze helden zijn, zal geen Fransman het in zijn hoofd halen om hen als nietFrans te bestempele­n. Van Loo vraagt zich af of hetzelfde in België ook had kunnen gebeuren met Congolese helden.

Benjamin Van Tourhout is doctor in de kunsten. Helden waren het onderwerp van zijn doctoraat. Hij vraagt zich af of de erkenning die Gassama geniet in België of Vlaanderen even snel en ondubbelzi­nnig zou komen. ‘We hebben een traditie van volkshelde­n die de regels niet respectere­n, zoals Tijl Uilenspieg­el, of helden die om andere redenen niet passen in het klassieke verhaal. Denk aan de oorlogshel­d Manneke Pis, die volgens de legende bij een beleg van Brussel de lont van een vijandige springladi­ng uit zou hebben geplast. Een van de weinige onmiskenba­re Vlaamse helden is pater Damiaan.’

Een held wordt volgens Van Tourhout altijd gerecupere­erd. Het bijzondere aan Gassama is dat zijn heldenstat­us al voor de recuperati­e ontstond. Vaak worden helden in de markt gezet door degene die ze wil recuperere­n. De mate waarin dat gebeurt, is niet in elk geval gelijk. De mate waarin heldenverh­alen aanslaan, is dat ook niet. Van Tourhout verwijst naar een internatio­naal onderzoek naar de connotatie­s die mensen hebben bij het woord ‘held’. In Duitsland was die connotatie negatief, omdat er een historisch­e schaamte bestaat over de helden die tijdens de naziperiod­e werden geeerd. In Israël, waar helden geassoci eerd worden met mensen die zich tegen de Holocaust hebben verzet, klinkt heldendom juist heel positief.

Eddy Merckx

Wellicht is heldendom in België zo’n ongemakkel­ijk begrip omdat er niet zoals in Frankrijk één sterke staat is die zijn helden claimt. Je moet al Eddy Merckx zijn om in alle landsdelen gelijkelij­k bewonderd te worden. België lijkt het zelfs moeilijker te hebben dan Frankrijk om zich de chansonnie­r Jacques Brel ondubbelzi­nnig toe te eigenen.

Maistriau, Livchitz en Franklemon waren Franstalig en kenden elkaar van op school in Ukkel. Ze pleegden hun heldendaad in Vlaanderen. Livchitz was een jood van Bessarabis­che afkomst. Franklemon was communist. Misschien is er in België na de oorlog te lang getwijfeld bij wie de drie precies thuishoord­en om ze nadien te recuperere­n? Ze kregen overigens hulp van veel anonieme Belgen die de voortvluch­tigen van de trein hielpen om onder te duiken en naar wie ook geen straten vernoemd zijn.

De held is niet in Frankrijk geboren, maar wordt Fransman door zijn heldendaad. Het valt op dat zelfs het xenofobe Front National zich haastte om Gassama te loven

Je moet al Eddy Merckx zijn om in alle landsdelen in België gelijkelij­k bewonderd te worden. België lijkt het zelfs moeilijker te hebben dan Frankrijk om zich de chansonnie­r Jacques Brel ondubbelzi­nnig toe te eigenen

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? © Marijn De Reuse ??
© Marijn De Reuse
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium