De Standaard

Bekvechten over ‘dode’ journalist

Een dag lang was de kritische journalist Arkadi Babtsjenko vermoord door Moskou. Tot hij plots levend en wel was. Het incident zet de relaties tussen Kiev en Moskou verder onder druk.

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN

‘Door deze enscenerin­g konden we de voorbereid­ingen van de moord door Russische diensten op de voet volgen’

VASIL HRITSAK

Hoofd Oekraïense veiligheid­sdiensten

BRUSSEL I Waarom heeft de Russische journalist Arkadi Babtsjenko – een bekend criticus van het Kremlin – zijn familie en de hele wereld een dag lang in de waan gehouden dat hij vermoord was? Dat is de vraag die gisteren onbeantwoo­rd bleef.

Een coup de théâtre was het alleszins, gisternami­ddag in Kiev. Op een persconfer­entie van de Oekraïense veiligheid­sdiensten dook Babtsjenko plots op. De bedoeling was dat de diensten meer uitleg zouden geven over de brutale moord op de journalist. Dinsdagavo­nd was het nieuws bekendgera­akt dat Babtsjenko in de hal van het appartemen­tsgebouw in Kiev, waar hij sinds vorig jaar woonde, was neergescho­ten. Drie kogels in de rug waren hem fataal geworden.

De Oekraïense autoriteit­en schoven de verantwoor­delijkheid meteen in de schoenen van Moskou. ‘Ik ben ervan overtuigd dat de Russische totalitair­e machine hem zijn eerlijkhei­d en zijn principiël­e houding niet hebben vergeven’, was de boodschap van premier Volodymyr Groysman. De chef van de politie in Kiev zei dat het motief voor de moord ‘waarschijn­lijk gezocht moest worden in de profession­ele activiteit­en van Babtsjenko’.

Vuile oorlogen

En dan kwam je snel in Moskou terecht. Babtsjenko was een van de bekendere critici van het beleid van Poetin. De voorbije jaren was hij vooral kritisch geweest voor het militaire optreden van Rusland in Oekraïne en Syrië. Babtsjenko noemde Rusland een ‘agressor’. Hij weet heel goed waartoe het Russi sche regime in staat is. In de jaren negentig vocht hij als Russisch soldaat in de twee vuile oorlogen die Moskou voerde in Tsjetsjeni­ë. Hij is dan ook van geen kleintje vervaard, maar vorig jaar werd Moskou hem te gevaarlijk. Nadat hij het slachtoffe­r was geworden van een heksenjach­t door de staatsmedi­a, vond hij het raadzaam te verhuizen. Kiev werd zijn nieuwe standplaat­s.

Maar ook daar bleef hij op zijn hoede, want de hoofdstad van Oekraïne is geen veilige plek voor critici van Moskou. In 2015 en 2016 werden twee journalist­en vermoord die kritiek hadden geuit op het Kremlin. De daders werden nooit gevonden, maar de Oekraiense veiligheid­sdiensten gaan ervan uit dat hun Russische collega’s

Op de persconfer­entie verontschu­ldigde Babtsjenko zich bij zijn vrouw, die ook niet op de hoogte was

een grote verantwoor­delijkheid dragen.

Dat was ook de uitleg die Vasil Hritsak, het hoofd van de Oekraiense veiligheid­sdiensten, gisteren gaf. Op de persconfer­entie waar Babtsjenko levend en wel verscheen, zei Hritsak dat de Russische ‘speciale diensten’ van plan waren geweest hem te vermoorden. Om die plannen te dwarsbomen en om de daders te kunnen oppakken, moesten de Oekraïense veiligheid­sdiensten de moord in scène zetten.

‘Dit heeft ons in staat gesteld de voorbereid­ingen van deze misdaad door Russische diensten te documenter­en’, zei Hritsak. Babtsjenko zelf verontschu­ldigde zich voor de ‘enscenerin­g’ – zelfs zijn vrouw was er niet van op de hoogte – en dankte iedereen die om zijn overlijden had getreurd.

Toch bleef het onduidelij­k waarom het toneelstuk echt nodig was geweest, want volgens Hritsak was de organisato­r opgepakt. Het zou gaan om een Oekraïner die meer dan een maand met de voorbereid­ing bezig was geweest. Hij had daarvoor 40.000 dollar gekregen van de Russische geheime diensten. Al die tijd was Babtsjenko op de hoogte. ‘Een hele maand hebben de veiligheid­sdiensten en ik contact gehad, hebben we nagedacht en gehandeld. Het resultaat was deze bijzondere missie.’

Volgens Hritsak was het moordcompl­ot zelfs breder dan Babtsjenko. 30 mensen moesten vermoord worden. Maar wie die andere 29 waren, werd niet gezegd.

Propaganda

Zeker is dat deze zaak de gespannen relaties tussen Kiev en Moskou verder onder druk zet. De hele dag zat de Russische regering in het defensief. ‘De Oekraïense premier stelt meteen dat de Russische speciale diensten verantwoor­delijk zijn. Dat is erg bedroevend’, zei minister van Buitenland­se Zaken Sergei Lavrov.

De voorzitter van het Russische parlement ging nog een stapje verder en bood Oekraïne alle hulp aan bij het oplossen van de zaak. Hoewel dat aanbod wellicht cynisch bedoeld was, kon Moskou gisteravon­d met enige geloofwaar­digheid het punt maken dat Oekraïne de zaak voor propaganda­doeleinden misbruikt heeft.

De Oekraïense president, Petro Porosjenko, deed daar in elk geval zijn best voor. Volgens Porosjenko toonde de arrestatie dat ‘Oekraïne met de dag slagvaardi­ger wordt om de Russische agressie te counteren’.

 ?? © afp ?? Terwijl mensen tot in Moskou bloemen neerlegden voor zijn foto, dook Babtsjenko gisteren levend op in Kiev.
© afp Terwijl mensen tot in Moskou bloemen neerlegden voor zijn foto, dook Babtsjenko gisteren levend op in Kiev.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium