De Standaard

Voor dag en dope

-

is een heerlijke absurde en zwarte comedyseri­e, even rauw als hilarisch.

Als u Noorwegen niet langer associeert met een romantisch avondje bij noorderlic­ht en een picknick aan de fjord, en wél met totaal misplaatst gedrag, hopen verdovende middelen en een overdosis spek, dan hebt u vast de serie Dag al gezien.

Voor Noorse natuurprac­ht verwijzen wij u door naar Google Afbeelding­en. Voor romantiek verwijzen wij u door naar Google Afbeelding­en. Wilt u liever het wel en wee volgen van de relatiethe­rapeut Dag – over Noorse voornamen hebben wij geen mening – die aan alle koppels op zijn sofa zegt dat ze maar beter per direct uit elkaar gaan, dan is er Netflix. We weten het, die serie is al een paar jaar een feit. Maar in dit geval is het mooie aan ach ter de feiten aanhollen het moment waarop je mag stoppen met hollen om dat je Dag hebt ontdekt.

Op de sofa van Dag zitten koppels met allerlei relatiepro­blemen. Het vaakst voorkomend­e perikel heet kinderen. Passeren ook de revue: een homo die wil dat zijn partner zich in Pippi Langkous verkleedt (dat is nu eenmaal de enige vrouw met wie hij seks wil) en een twijfelend­e non. ‘Een man die doet alsof hij sterft om medelijden op te wekken, daarna tweeduizen­d jaar verdwijnt en intussen eist dat jij in monogame armoede leeft, is geen goede partij.’ Hij slaat wel nagels met koppen, die Dag. Jezus zelf was niet aanwezig om zich te verdedigen.

U raadt het al, Dag is niet de vrolijkste thuis. Het is te zeggen, thuis is hij eigenlijk op zijn vrolijkst. Wanneer hij alleen is, naar muziek luistert, op een trilplaat chips eet, met een stofzuiger de kruimels van tussen zijn borstharen zuigt en van tijd tot tijd een Valium uit een Pezhouder klikt. U kent dat wel, die snoepspeel­goedjes met de kop van Snoopy of Kung Fu Panda erop. Wanneer Dag door zijn zus achttien keer op date wordt gestuurd, eet hij net genoeg snoepjes om op restaurant steevast met zijn gezicht in het bord carbonara te eindigen. Zeiden we al dat deze serie een mens op ideeën brengt?

De enige die af en toe zijn huis mag betreden, althans het halletje, is Dags beste vriend Benedikt. Sinds die het uitmaakte met zijn vriendin toen die met vier centimeter opening op het kraambed lag te puffen – ‘Ik weet dat het nooit een goed moment is om dit

‘Dag’ is zo’n serie die mensen op ideeën brengt

te zeggen, maar ik vind dat wij uit elkaar zijn gegroeid’ – neukt hij alles wat beweegt. Nonnen, die bewegen ook.

Dag is een heerlijke – ja kom, de heerlijkst­e – absurde en zwarte comedyseri­e, even rauw als hilarisch, met in elke aflevering minstens drie uitspraken die je als een puber op een poster wil printen en in huis hangen.

O, en wij moeten ook nog iets rechtzette­n. Als u op zoek bent naar romantiek, kunt u van Google Afbeelding­en toch even switchen naar Dag. Want, natuurlijk, zelfs de grootste liefdescyn­icus kan op een negentiend­e date zomaar verliefd worden. En dan eindigen we met een raad die evengoed uit de mond van Dag had kunnen komen: als u nog achter de feiten aanholde, stop daar dan direct mee.

Dag.

 ?? © rr ?? ‘Dag’
© rr ‘Dag’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium