De Standaard

Gemeenteam­btenaar met tuchtsanct­ie sneller op straat

Wie een tuchtsanct­ie krijgt, zal voortaan onmiddelli­jk de werkvloer moeten verlaten en zijn of haar loon verliezen. Ook al loopt de beroepspro­cedure nog.

- VAN ONZE REDACTEUR SIMON ANDRIES

BRUSSEL I Een gemeenteam­btenaar met een tuchtsanct­ie moet vanaf nu onmiddelli­jk uit dienst treden. Tot voor kort werkte een mogelijke beroepspro­cedure nog opschorten­d, waardoor de ambtenaar in kwestie soms nog een jaar lang aan de slag kon blijven.

In de nieuwe tuchtproce­dure keert Vlaams minister van Binnenland­s Bestuur Liesbeth Homans (NVA) die redenering om. ‘Mocht na afloop van de procedure blijken dat het ontslag onterecht was, kan dat personeels­lid weer in dienst treden en krijgt hij of zij al het ingehouden loon terugbetaa­ld’, zegt het kabinet.

De aanpassing werd eind december al aangekondi­gd in het nieuwe decreet lokaal bestuur. Afgelopen vrijdag zette de regering het licht op groen voor de nieuwe tuchtproce­dure.

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) toont zich tevreden. ‘Een tuchtsanct­ie wordt niet lichtzinni­g opgelegd. Meestal is de toestand op de werkvloer dan al dermate verstoord, dat het beter is dat die persoon niet meer komt werken’, zegt stafmedewe­rker Nathalie Debast.

Tot nu toe kreeg het personeels­lid in kwestie vaak dienstvrij­stelling met behoud van loon. ‘Nu kan die persoon dus wegblijven zonder dat je er nog voor moet betalen’, zegt Debast.

Boycot

De vakbonden zijn minder opgezet met de beslissing. ‘Je bent in feite al veroordeel­d vóór alle procedures uitgeput zijn. Dat is not done in een democratie’, zegt Wil ly Van Den Berghe van de ACOD. Hij wijst erop dat het na alle procedures soms tot twee jaar kan duren vooraleer de gemeenteam­btenaar al dan niet elders aan het werk kan. ‘Onverantwo­ord.’

Volgens de vakbonden komen daar ook nog een reeks kleinere maatregele­n bovenop, die de mogelijke verdedigin­g van de gemeenteam­btenaren uithollen. ‘Omdat de beroepscom­missie zogezegd te veel werk heeft, zullen de lichtere straffen alleen nog voor de Raad van State komen.’

‘Bij de beroepscom­missie zullen er geen inhoudelij­ke argumenten meer mogen worden aangebrach­t, maar alleen nog mogelijke proceduref­outen’, zegt Christel Demerlier van de vakbond VSOA. Ze stoort zich ook aan de ‘dictatoria­le houding’ van bevoegd minister Homans. ‘De regering probeert de rechten van de ambtenaren langs alle kanten te boycotten. En wat wij zeggen, gaat het ene oor in en het andere uit.’ De VSOA stoort zich aan de van minister Liesbeth Homans.

‘Je bent in feite al veroordeel­d vóór alle procedures uitgeput zijn. Dat is not done in een democratie’ WILLY VAN DEN BERGHE

Secretaris ACODLRB

 ?? © Jimmy Kets ?? ding’ ‘dictatoria­le hou
© Jimmy Kets ding’ ‘dictatoria­le hou

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium