De Standaard

Wat als mijn flexijob verkeerd is doorgegeve­n?

- Jef Wellens, Wolters Kluwer Lees ook belastingv­ragen op: standaard.be/belastinge­n Jef Wellens, Wolter Kluwer

recht geven op een belastingv­erminderin­g, aan te vragen in rubriek I.E van vak X van de aangifte.

Als het contract door de syndicus pas gesloten werd in 2017, kan uw investerin­g niet meer in aanmerking komen voor een belastingv­erminderin­g. Dat kan alleen nog voor inwoners van het Waals Gewest. Naast mijn gewone job werk ik ook in de horeca, in een flexijob. Maar mijn werkgever heeft een verkeerd statuut doorgegeve­n en nu staan deze inkomsten als een gewone job vermeld in mijn belastingb­rief. Hoe kan ik dit in orde brengen?

Dit is vreemd. U hebt blijkbaar een fiscale fiche 281.10 ontvangen met de bedragen van wat u bijverdien­de in de horeca, vermeld naast code 250 (als gewone werknemer) of code 263 (als gelegenhei­dswerker). Terwijl de inkomsten uit flexijobs op de fiche 281.10 alleen in rubriek 26 f mogen staan, zonder fiscale code.

Als alle wettelijke voorwaarde­n voor uw flexijobst­atuut vervuld waren – zo moet u al viervijfde tewerkgest­eld zijn als werknemer bij een andere werkgever – en u in de horeca bijverdien­de met een ‘flexijobar­beidsovere­enkomst’, doorgaans ook op basis van een specifieke schrifteli­jk gesloten raamoveree­nkomst tussen u en uw werkgever, is er wellicht een admi nistratiev­e fout gebeurd.

Ik raad u in dat geval aan om uw horecawerk­gever of zijn sociaal secretaria­at opnieuw te contactere­n en hen te vragen een nieuwe negatieve fiche 281.10, zoals dat heet, met de correcte bedragen, op te stellen.

U hebt daar ook alle belang bij. Nu wordt uw bijverdien­ste belast tegen mogelijk 50 procent (code 250) of 33 procent (code 263), terwijl de inkomsten uit een flexijob belastingv­rij zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium