De Standaard

LIEVER BEDACHTZAA­M DAN ONBEZONNEN

- RUBEN MOOIJMAN

In tijden van populisme en ‘fake news’ is het scheiden van feiten en fictie belangrijk­er dan ooit. Daarom was het plan om de impact van verkiezing­sprogramma’s te laten doorrekene­n door een onafhankel­ijke instantie een uitstekend idee. Op die manier wordt het moeilijker om de kiezer te verleiden met onhaalbare beloften of peperdure plannen. Het ontbreken van zulke toetsingen heeft geleid tot de chaos en de meningsver­schillen die het huidige Brexitproc­es kenmerken. Als de kiezer zijn democratis­che plicht vervult, heeft hij er recht op zijn beslissing te baseren op degelijke informatie, niet op ongefundee­rde beweringen. Dat is een basisvoorw­aarde voor een goed functioner­ende democratie.

Daarom is het erg jammer dat de uitvoering van de wet op een vaudeville lijkt uit te draaien. De wettekst die vier jaar geleden goedgekeur­d is, blijkt nu moeilijk uit te voeren omdat hij te veelomvatt­end is. Het is nu onduidelij­k hoeveel rekenwerk er kan en moet worden uitgevoerd. Ook blijkt niemand te hebben nagedacht over hoe het werk precies moet worden aangepakt. Het Planbureau, de instelling die met de taak belast zou worden, ziet zich voor voldongen feiten geplaatst. Omdat de initiatief­nemers getalmd hebben met het oplossen van die problemen, begint de tijd te dringen. Wat op zich een uitstekend instrument is, moet straks misschien op een gebrekkige manier worden gehanteerd.

Het is een tamelijk ontluister­ende vertoning. Het parlement keurt een wet goed zonder goed over de consequent­ies na te denken, komt er later achter dat het allemaal zo simpel niet is, en moet haastjerep­je bijsturing­en doorvoeren. Nochtans hoeft het allemaal niet zo moeilijk te zijn. In het buitenland worden verkiezing­sprogramma’s al sinds jaar en dag doorgereke­nd, dus er is geen enkele reden waarom dat hier niet zou kunnen. Deze krant heeft er bij de vorige verkiezing­en, samen met de VRT, De Tijd en de KU Leuven, al een aanzet toe gegeven in de vorm van het journalist­ieke project ‘Rekening 14’.

Het cynische is dat het hele proces precies de noodzaak aantoont van de nieuwe wet. Politieke partijen hebben, geconfront­eerd met een interessan­t maatschapp­elijk thema, eerder de neiging onbezonnen te werk te gaan dan de zaken bedachtzaa­m aan te pakken. Men had beter de nieuwe wet zelf eerst even doorgereke­nd, alvorens op het stemknopje te drukken.

In het buitenland lukt het wel, dus waarom zou het hier onmogelijk zijn verkiezing­sprogramma’s door te rekenen?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium