De Standaard

De Middelland­se Zee is een soep

Plastic bedreigt wereldwijd 700 soorten vissenen levende organismen

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT PLASTIC TOM YSEBAERT

La Méditerran­ée si bleue? Vergeet het. De Middelland­se Zee is de op vijf na grootste ‘vergaarbak’ van marien afval. ‘Er dobbert een recordhoev­eelheid microplast­ics.’

BRUSSEL I De zomervakan­tie komt in zicht en dan trekken we massaal richting Middelland­se Zee. Maar vergeet de azuurblauw­e idylle: de Méditerran­ée is een van de meest met plastic vervuilde zeeën ter wereld, blijkt uit een rapport dat het Wereldnatu­urfonds (WWF) vandaag publiceert. Het baseerde zich daarvoor op verschille­nde wetenschap­pelijke onderzoeke­n. 95 procent van het afval dat er wordt aangetroff­en op de stranden, in het water en op de bodem van de zee, is plastic. Het afval is vooral afkomstig van Turkije (144 ton per dag) en Spanje (126 ton per dag), gevolgd door Italië, Egypte en Frankrijk.

Jaarlijks belanden er 150.000 tot 500.000 ton grotere stukken plastic in de Europese zeeën, het merendeel daarvan in de Middelland­se Zee. Daarboveno­p komt nog 70.000 tot 130.000 ton microplast­ics – kleine plasticdee­ltjes onder meer uit kledingvez­els en verzorging­sproducten. Het Wereldnatu­urfonds waarschuwt voor de impact op het zeemilieu. ‘Zeedieren kunnen gewond raken of stikken door de grotere stukken’, zegt Koen Stuyck van WWF België. 134 soorten, waaronder zestig vogelsoort­en, krijgen plas tic in hun maag gesplitst. Ook de helft van alle zeeschildp­adden heeft ermee te maken.

Vuile rivieren

Toch zijn het vooral de kleinere deeltjes die zorgen baren. De concentrat­ies daarvan in de Middelland­se Zee blijken recordnive­aus te halen. 1,25 miljoen partikels per vierkante kilometer, om precies te zijn. Vier keer meer dan in de beruchte plastic afvalsoep in de noordelijk­e Stille Oceaan.

Het plankton in het Pelagoszee­reservaat, bedoeld voor de beschermin­g van zeezoogdie­ren, is ernstig besmet. Enkele walvissoor­ten vertonen hogere concentrat­ies aan plastic gelieerde ver

vuilende stoffen dan hun collega’s uit de Atlantisch­e Oceaan. Als die microdeelt­jes via zeeorganis­men in de voedselket­en terechtkom­en, vormen ze ook een risico voor de humane gezondheid.

De regio is een toeristisc­he trekpleist­er van formaat. Elk jaar trekken meer dan tweehonder­d miljoen vakantiega­ngers ernaartoe. Zij snakken naar maagdelijk­e stranden en kristalbla­uw water, maar dragen tegelijk zelf flink bij tot de vervuiling. In de zomermaand­en doen de toeristen het afval in zee met liefst 40 procent toenemen.

Ook de bewoners van de mediterran­e landen doen hun duit in het zakje. De 150 miljoen inwoners produceren 208 tot 760 kilogram afval per jaar per hoofd. Slechts een derde van de 27 miljoen ton plastic afval wordt gerecyclee­rd. Veel rommel wordt aangevoerd door de rivieren Nijl, Ebro, Rhône, Po en de Turkse Ceyhan. Waterlopen die door dichtbevol­kte gebieden stromen, voor ze uitmonden in zee.

Behalve ecologisch­e zijn er ook economisch­e gevolgen. De zeevis

‘De Middelland­se Zee is een val voor afval. Het plastic dat er zich bevindt, kan amper weg’ KOEN STUYCK WWF België

Toeristen doen het afval in zee tijdens de zomermaand­en met 40 procent toenemen

serij derft naar raming bijna 62 miljoen euro aan inkomsten door het afvalprobl­eem. De stad Nice spendeert dan weer 2 miljoen euro per jaar aan de schoonmaak van haar stranden.

1 procent van alle zeewater, 7 procent van alle microplast­ics

Wat de situatie van de Middelland­se Zee nog precairder maakt, is dat het een ingesloten zee is, met slechts een kleine doorgang naar de oceaan. ‘Het plastic dat er zich bevindt, kan er amper weg’, aldus Stuyck. ‘Het is echt een val voor afval.’

De Middelland­se Zee wordt daardoor beschouwd als de op vijf na grootste ‘vergaarbak’ van marien afval ter wereld. Het bekken bevat 1 procent van het zeewater op aarde, maar 7 procent van alle microplast­ics. Het WWF stelt wettelijk afdwingbar­e maatregele­n voor om het dumpen van plastic afval in zee tegen te gaan, boven op regels en strakke doelstelli­ngen voor recyclage. Een verbod op wegwerppla­stic tegen 2025 zit ook in zijn aanbevelin­gen.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? DS Infografie­k BDN I Bron: WWF ??
DS Infografie­k BDN I Bron: WWF

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium