De Standaard

SCHATTING

-

Ik heb het te koud. De avond en mezelf verkeerd ingeschat – alweer. Dit zijn dagen van zorgwekken­d veel verkeerde inschattin­gen. Kleine zoals deze, ook te grote. Ik ben er slecht in, in voorspelle­n. Straks dient zich altijd anders aan dan daarnet nog gedacht. Ik onderschat of ik overschat, ik schat er zelden pal op.

Vast ligt het aan mijn stuitende gebrek aan zelfkennis. Hoe hard ik die ook nastreef. Al wat inzage in mezelf belooft, wil ik zo graag geloven. Ik blijf ook een fervente invuller van ABCDtestje­s. Bij voorkeur ben ik een uitgesprok­en A of D. ‘U bent het halflegegl­astype.’

In mezelf bedotten, ben ik wél bedreven. Dat leidde al tot onfortuinl­ijke beslissing­en, waarvan ik er enkele, achteraf bekeken, toch niet anders had gewild.

Het was een leraar fysica die zijn eerste les van het jaar altijd begon met Kierkegaar­d op het bord te schrijven: ‘Het leven kan alleen achterwaar­ts worden begrepen, maar moet voorwaarts worden geleefd.’ Of: voorspelle­n is onzinnig, zelfs zinloos. De link met fysica begreep ik toen niet.

Maar deze avond in de theaterzaa­l had ik dus warmer ingeschat. Mijn metgezel niet, blijkt. Die zit zich misselijk te zweten in een wollen truitje dat hij niet kan uittrekken. ‘Ik heb er niets onder.’

De ene foute inschattin­g is

te verkiezen boven de andere.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium