De Standaard

Zomerakkoo­rd in de maak (bis)

De begroting, de beslissing over de F16’s, het Energiepac­t en het dossier van de zware beroepen. Al die dossiers moet eind juli hun beslag krijgen.

-

BRUSSEL I Het Planbureau bracht gisteren weinig opbeurend nieuws. De economisch­e groei zou dit jaar blijven steken op 1,6 procent, terwijl eerder werd uitgegaan van 1,8 procent. Een groei die wat terugvalt, is nooit goed voor de opmaak van de begroting.

Hoewel de regeringMi­chel pas op 15 oktober de begroting bij de Europese Commissie moet indienen, wil de premier tegen eind juli toch al het grote kader voor de begroting van volgend jaar klaar hebben. Hij beseft ook dat na de zomer – op een boogscheut van de gemeentera­adsverkiez­ingen – geen grote beslissing­en meer genomen zullen worden.

Het monitoring­comité – de groep topambtena­ren die de inspanning vastlegt – komt met haar rapport op 6 juli. Dat is meestal het startpunt voor de begrotings­onderhande­lingen. De regering heeft voor zichzelf de lat niet hoog gelegd, toch zal het opnieuw geen gemakkelij­ke oefening worden. De NVA heeft al laten verstaan dat wat haar betreft de inspanning wat meer mag zijn.

Los daarvan komen eind juli nog een paar kleppers van dossiers op de tafel. Zo wordt tegen het reces ook een beslissing over de vervanging van onze F16’s verwacht. Daarnaast is er nog altijd de ambitie om het dossier van de zware beroepen af te ronden. Pensioenmi­nister Daniël Bacquelain­e (MR) hoopt dat de wetteksten die het kader daarvoor vastleggen, minstens tegen het reces definitief goedgekeur­d geraken. Het is daarvoor nog altijd wachten op het advies van de sociale partners. Als die er niet uit raken, zal de regering het dossier naar zich toetrekken.

En ook aan het Energiepac­t – waar de NVA niet in gelooft – is nog een hoop werk. Zo moeten de regeringsp­artners het bijvoorbee­ld nog eens geraken over de fameuze energienor­m, die moet bepalen hoe snel de energiepri­js mag stijgen om concurrent­ieel te blijven. Ook over Arco zal de regering ooit moeten beslissen, ook als de Europese Commissie niet over de brug komt. (cv, bbr)

De regeringMi­chel moet op 15 oktober de begroting bij de Europese Commissie indienen, maar wil tegen eind juli het grote kader klaar hebben

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium