De Standaard

‘Herman zocht wapens in gevangenis’

- VAN ONZE REDACTEUR MARK EECKHAUT

LUIK I Tot nader order lijkt niets erop te wijzen dat Benjamin Herman medeplicht­igen had toen hij vorige week dinsdag in Luik tijdens zijn penitentia­ir verlof twee politieage­ntes en een toevallige passant vermoordde.

Maar in de gevangenis van MarcheenFa­menne komen de tongen van de gedetineer­den los. En plots herinneren velen zich dat Herman de laatste weken toch wel heel bizar gedrag vertoonde. Een gedetineer­de heeft onlangs verteld aan de directie dat Herman en Joey L., zijn beste vriend tijdens zijn gevangensc­hap, op zoek waren naar vuurwapens. Volgens de getuige wilden Herman en L. die wapens gebruiken als ze allebei vrij zouden komen. Herman en L. zouden bij verschille­nde gedetineer­den gepolst hebben of ze hen konden helpen. Maar ze vingen overal bot.

Het gerecht onderzoekt nu of de beweringen over Herman en Joey L. kloppen. Zoals bekend had Herman alleen een mes op zak toen hij in Luik de twee agentes aanviel. Hij nam wel hun pistolen af en gebruikte die om hen te vermoorden.

Homejacker en overvaller

Er is nog een vreemd toeval: Joey L. had penitentia­ir verlof aangevraag­d voor net dezelfde pe riode als Herman. Maar in tegenstell­ing tot bij Herman werd het verlof van L. afgewezen. Dat zou kunnen betekenen dat Herman en Joey L. in Luik samen wilden toeslaan.

Herman stond op geen enkele lijst van geradicali­seerden. Maar de bekeerling Joey L. staat wel op de lijst van Ocad, het orgaan dat de dreiging analyseert. L. is een veroordeel­de homejacker en overvaller. Hij radicalise­erde in de gevangenis en laat zich Yusuf AlBelgiki noemen. Op sociale media was hij bevriend met bekende ji hadi’s als de Franse ronselaar Rachid Kassim, die als het brein wordt beschouwd van een reeks aanslagen.

Joey L. en Benjamin Herman waren onafscheid­elijk in de gevangenis, blijkt uit een recent rapport dat een hoofdcipie­r van de gevangenis op 25 mei opmaakte. De cipier stelde vast dat Herman en L. de laatste weken op de wandeling constant mekaars gezelschap opzochten en dat ze ook veel contacten hadden met de Brusselse gangster Yassine D.

Opnieuw geïsoleerd

D. is een vriend van de broers El Bakraoui die mee de aanslagen van Brussel en Zaventem pleegden. Hij moet nog tot 2040 in de gevangenis zitten voor een waslijst aan overvallen. De man wordt in de gevangenis gezien als een goeroe die andere gedetineer­den bekeert tot de radicale islam. Hij zat daarom een tijdlang in isolatie, maar sinds een maand was hij weer bij de andere gedetineer­den ondergebra­cht. De gevangenis in Marche is een open instelling. De gedetineer­den mogen op hun afdeling vrij rondlopen.

Yassine D. en Joey L. zitten vandaag opnieuw alleen in hun cel zonder dat ze contact met anderen mogen hebben. Gerecht en directie willen eerst zekerheid dat ze niets met de daden van Benjamin Herman te maken hebben.

Joey L. had op dezelfde dagen penitentia­ir verlof aangevraag­d. Dat zou kunnen betekenen dat Herman samen met hem wilde toeslaan

 ?? © isopix ?? Minister Geens (derde van rechts, tijdens de begrafenis van de twee politieage­ntes) heeft beslist dat er voorlopig geen verlengde penitentia­ire verloven meer worden toegekend.
© isopix Minister Geens (derde van rechts, tijdens de begrafenis van de twee politieage­ntes) heeft beslist dat er voorlopig geen verlengde penitentia­ire verloven meer worden toegekend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium