De Standaard

‘Wandelend wetboek’ volgt De Bolle op

- Marc De Mesmaeker.

BRUSSEL I Dat de opvolger van de naar Europol vertrokken Catherine De Bolle aan het hoofd van de federale politie een man zou zijn, was al langer bekend. Bij de zeven kandidaten die haar wilden opvolgen, was geen enkele vrouw.

Oudrijkswa­chter Marc De Mesmaeker (57), niet te verwarren met de NVApolitic­us met dezelfde naam, kwam in april als topkandida­at uit de selectie door een vijfkoppig­e jury. Gisteren heeft de regering zijn benoeming bevestigd.

De Mesmaeker is sinds eind 2011 directeurg­eneraal van het ATSBinnenl­andse Zaken, de verbinding­sdienst tussen het kabinet van de minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (NVA) en de politie.

De nieuwe politiebaa­s werkte eerder ook al op de kabinetten van Joelle Milquet (CDH) en Patrick Dewael (Open VLD), toen die minister van Binnenland­se Zaken waren.

Insiders bij de federale politie omschrijve­n De Mesmaeker, master in de rechten en criminoloo­g, als een ‘wandelend wetboek’. Hij heeft weinig of geen ervaring op het terrein, maar kent des te meer de interne werking van de federale politie. Hij geldt als een consensusf­iguur die nooit zelf probeert in het zonnetje te staan maar die wél principiee­l is en een sterke mening heeft.

De nieuwe politiebaa­s legt op 15 juni de eed af. (me)

 ?? © blg ??
© blg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium