De Standaard

Geens herroept verloven extremiste­n

-

BRUSSEL I Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft de opdracht gegeven om de risicoinsc­hatting van gedetineer­den met een profiel van radicalism­e of extremisme op punt te stellen. Daarom heeft hij de toekenning van een aantal uitgaansve­rgunningen en gewone penitentia­ire verloven aan mogeljjk geradicali­seerden herroepen. De minister reageert daarmee op de zaak rond Benjamin Herman, die met penitentia­ir verlof was toen hij in Luik drie mensen vermoordde.

Geens heeft ook beslist dat er voorlopig geen nieuwe verlengde penitentia­ire verloven meer worden toegekend. Hij trekt de regeling tijdelijk in.

Gunstmaatr­egel

Het ‘verlengd penitentia­ir verlof’ is een speciale gunstmaatr­egel waarbij gedetineer­den met een celstraf van maximaal tien jaar afwisselen­d een week thuis en een week in de gevangenis kunnen doorbrenge­n. Sommige gevangenen, zoals extremiste­n en zedendelin­quenten, komen niet in aanmerking.

Minister Geens voerde de nieuwe vorm van penitentia­ir verlof vorig jaar in om de overbevolk­ing van de gevangenis­sen aan te pakken. Onder meer Open VLD waarschuwd­e toen wel voor onverantwo­orde risico’s. Enkele weken geleden werd de discussie weer actueel nadat een gevangenis­verpleegst­er was vermoord door een gedetineer­de die genoot van zo’n verlengd penitentia­ir verlof.

Geens deelde gisteren mee dat hij het systeem opschort. Tot de evaluatie klaar is, worden geen nieuwe verlengde verloven meer toegekend. Gedetineer­den die voor 7 juni zo’n verlengd verlof hebben gekregen, kunnen er nog wel van genieten.

Hoewel de eerste resultaten van het systeem positief zijn als het gaat om de zoektocht naar werk en de reintegrat­ie met de familie, had de minister eerder al laten weten dat hij openstaat voor een herziening van de regeling. (elb, wwi)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium